ömerhayyamın üç beş beytini alarak işimize geldiği gibi yorumlamak gerçeklerden kaçmak olur. büyük resmi kaçırırsan ayrıntılarda kaybolursun. büyük resim şu : yaratıcı bilinmek için yarattı. bilinmek övülmek için. her insana bir handikap verdi onlara rağmen yarışa çıkardı finişe dediği şekilde varırsan kazanacaksın. sıkıyorsa yarışma madem. ölsenize. sor nefsine kolay mı? ya da yok yaratıcı gücünü göster ne yapabiliyorsun?bulsun ölümsüzlüğü insanlık? daha doğaya hükmedemiyor tam manasıyla. amacınız gerçekten sorulara cevap almak mı yoksa kendinizi rahatlatmak mı? kısa yol varsa biz de öğrenelim. a ma sanmıyorum.
demek istediğim dinsiz olmak düşünen beyinler için kolay bişey değil. inanmadığı halde bu dünyada borç harç içinde yaşayanlara asgari ücretle çalışanlara ya da hala eşşek gibi sistemin emir eri olanlara şaşıyorum. madem sonrası yok neden her yol mübah demiyorsunuz bunu hem merak etmişimidir. bana evrensel ahlak falan demeyin sakın.
Büyük resim dediğin cümlede çelişiyorsun, üzgünüm ama inancın konuya objektif bakmanı engelliyor. Finişe dediği şekilde varıp varmayacağımızı daha ruhumuzu yaratmadan önce biliyordu bu da yaratırken sonucu yaratıcı belirliyor anlamına gelir.
Size göre inançsızların hepsi suç makinesi olması lazım, yok böyle bir şey onur diye bir şey var kanunlar var kötülük yaparsan kötülük bulursun, daha bir sürü etken sayılabilir.