Gerçekten şaşırıyorum bazı yorumları görünce. İkinci el araba fiyatları elektrikten, doğalgazdan daha mı hızlı yükseliyor?
1) Devletin fiyatlara müdahale etmesini isteyenler Kuzey Kore'de yaşamak istiyorlar galiba. Devlet fiyatlara ancak temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında manipülesyon yapılırsa müdahale eder. Kusura bakmayın motor ya da araba temel ihtiyaç maddesi değildir.
2) Ülkede fırsatçılar varmış. Ticaret yapmayan insanlar ticareti fırsatçılık zannediyorlar. Ticaretin kendisi fırsatçılıktır. Antalya'da 25 kuruşa satılan portakalı İstanbul'a getirip 1 hafta sonra 2-3 liradan satmak mı büyük fırsatçılıktır yoksa 100 bine aldığı arabayı 6 ay sonra 125 bine satmak mı büyük fırsatçılıktır.
3) Forumda konu baltalamak yasak ama siz devletin tüm satışları baltalamasını istiyorsunuz. Adam arabasına istediği fiyatı koyar. Veren çıkarsa satılır, veren çıkmazsa ya satıştan vazgeçer ya da paşa paşa fiyatını indirir.
4) Rekabetin olduğu bir pazarda fiyatları satıcılar değil alıcılar yükseltir. Eğer alıcısı varsa adam 100 binlik arabayı 200 bine de satar. Hiç bir tüccar malın maliyetine göre fiyat biçmez alıcının talebine göre fiyat biçer. Mal az talep çoksa, bu talep edenlerin içinden daha büyük bedel ödemek isteyenlere satış yapılır. Yani ticaret sıra ile değil para ile gerçekleşen bir işlemdir.
5) Eğer tam tersi olursa, talep az, satan çok olursa ne olur? Kimse malını satamaza. Malını satamayanların çeklerinin, senetlerinin, kredilerinin vadesi gelir. Araba ile bankaya ödeme yapamayacağı için 100 binlik arabayı 80 bine satar. Ticarette çok gördüm, çekinin günü geldiği için 10 liralık malı 5 liraya veren adamları.
6) Bir malın piyasasını sizin keyfiniz değil arz talep dengesi belirleri. Araba alacaksan 6 ay önce 100 bin olan araba bugün 120 bin ise bugün o arabanın piyasası 120 bindir. Parayı 6 ay geç bulursanız 6 ay önceki piyasadan işlem bekleyemezsiniz. O zaman siz de ya 6 ay önce 80 bin olan bugün 100 bin olan arabadan alırsınız. Ya da piyasadaki fiyat artışının suni olduğunu düşünüyorsanız beklersiniz, sizin gibi bekleyenler çoğalırsa arabalar satılmaz hale gelir ve satıcılar paşa paşa fiyat kırarlar.
Maalesef süreki devletin fiyatlara, kredi faizlerine müdahale etmesi gerektiğine inanan, serbest piyasanın ne demek olduğunu anlamayan bir gençlik yetişiyor. Yarın devlet derse ki web tasarımı 200 liradan fazla olamaz, yıllık hosting bedeli 50 lirayı geçemez hoşunuza gider mi? Google reklamlara facebook reklamlara açık arttırma telif veriyorsunuz. 25 kuruşluk reklama bazen 5 lira 15 lira para ödüyorsunuz tek tıka. Neden? Çünkü o tıka talip 10 kişi daha var ve hangisi daha yüksek tık başı verirse google onu gösteriyor. Araba piyasası da böyle. Satıcı malına istediği değeri biçer, sana uymuyorsa almazsın. Ekmek değil, su değil, yağ değil, tüp değil. Hayatta kalman için gerekli bir mal değil.
1) Ne yazıkki bu dediğinize kesinlikle katılmıyorum.Gelişen bir çağdayız ve araba,telefon,bilgisayar bunların hepsi artık birer ihtiyaç.Bundan belki 20-30 sene önce lüks olabilirdi fakat şuan bunlar ihtiyaç.
2)Bakın ne güzel kendiniz söylüyor tanımlıyorsunuz fırsatçılığı.Bu adam halde satışını yapıyor vergisini ödüyor devlete bunun için bir yeri var.Bir emek sarf ediyor gidiyor nerede uygunsa alıyor getiriyor kendi bölgesinde satıyor ve bunun VERGİSİNİ ödüyor.Şuan kimse boşa ağzını yormasın hocam ben zibille adam biliyor vergi ödemeden bu işi yapan kendi sınırı dolunca arkadaşının üstüne alıp satıyor.Ayakçı diye tabir ediyoruz biz bunlara.Bunlardan emlakçılardada zibille var.Sen bu işin ticaretini yapacaksan dükkanını açacaksın paşa paşada devlete vergini ödeyeceksin.Alavere dalavere ile olmuyor bu işler.
3)Biz devletin satışları baltalamasını istemiyoruz.Düzenlenebiliyorsa düzenlenmesini istiyorum ben.Her sene maaşlara %3-%5 zam yapılırken diğer şeylere kimisine %50 kimisine %120 zam yapılıyor ise burayada bil atılması lazım.Bunuda yapacak olan devlet.Vergileri düşürme yetkimmi var benim? Kimden isteyeceğim ben bu piyasanın düzelmesini bakkal mehmet amcadanmı isteyeceğim?
4-5-6. maddelerde arz-talep meselesine değinmişsiniz.Bu konu doğru bunu birşey demiyorum.Benim anlatmak istediğim şey farklı.Ben size gözümle gördüğümü söylüyorum.2 ay önce 55 milyara alınan motoru tanıdığım şuan 70 bin liraya ilana koymuş.El insaf bu ve bunun gibi insanlar yüzünden yükseliyor bu piyasa.Şuan hondanın elinde 2019 model cbr1000rr fireblade motoru var ise fabrikasında.Bunu fabrikadan sipariş edip istediğim zaman ödeyeceğim tutar 117 bin ₺ iken 2. elini almaya kalktığımda 130 bin lira fiyat biçiyorlarsa 2. el sahipleri.Bu işte kusura bakmayında bir terslik vardır ve buna bir dur denilmesi lazım.Bunuda kalkıp ahmet mehmet amcanın yapacak hali yok