cok yazma yazmissin öncelikle .. arduino ile calismadiktan sonra C'ye ihtiyac yokmus.. Yok neden kotlin varmis... Yazdigin seyler trajikomik..
C'nin nerelerde kullanildigindan bahsetmek dahi istemiyorum.. c/c++ olmazsa suan yaptigimiz bir cok sey olmaz ki ben bir c/c++ yazilimcisi degilim
Oncelikle java'nin haklari oracle'a ait, hal böyle olunca oracle, google'u bir cok konuda sikistirabiliyor. Ee google neden oracle'a boyun eysin? O yüzden adamlar kendi dilini cikardilar elbette daha iyi. Ayni sey apple icin de gecerli, objective-c den swift'e gectiler ve swift daha cok tutuldu, cünkü objective C'ye göre daha kolay, anlasilir. Ama kotlin beklenen etkiyi gösteremedi cünkü Java'nin agirligi bi baska.
Benzer seyi ABD, huawei'ye yapiyor. Adamlar da google'u birakip kendi marketlerini gelistiriyor. Senin mantiga göre her seyi sineye ceksinler, kabul etsinler.. Isin arka taraflarini bilmiyorsun..
Gelelim bir cok frameworklara.. Evet cok fazla var, ama sana kullan diyen kim? Sahislar ya da startuplar ya da büyük firmalar acik görüyor ve ona göre bir framework yaziyorlar, begeniliyor ve insanlar da kullaniyor. Sana kimse kullan demiyor, ama arz-talep olayi var.
Ben .net yazilimcisiyim ama .net'in care olmadigi yerde alternatiflere yöneliyorum. Ornek vereyim. Xamarin ile mobil app gelistiriyor(dum) ama kücük bi seyi yapana kadar baya zaman ve efor harciyorsun. Daha bir kac ay öncesine kadar hot reload denilen olay bile yok KOSKOCA Microsoft'un. Karsima flutter cikiyor, inceliyorum ve Xamarin ile yaptigim uygulamayi yari sürede flutter ile yapiyorum. Belki senin yaptigin uygulamalar 1-2 günde bitiyor ama bizim ugrastiklarimiz 1-2 yildir devam eden uygulamalar. Bunlarin bütceleri devasa. Eee ben neden 1-2 yil harcayayim bir projeye? Daha iyisi varsa daha iyisine gecerim. Ogrenme süreci 1 hafta-10 gün.. Oyle cok ahim sahim bir sey degil ve yapa yapa kendini gelistiriyorsun.
Tekellik konusunda da dogru düsünmüyorsun. Mesela flutter, google tarafindan destekleniyor ama ister google maps kullan ister openstreet.. ister firebase kullan ister baska bi sey.. Bu teknolojiler esnek olmak zorunda ki microsoft bile,
asp.net CORE bir sey cikardi, cross platform calisiyor. Yani senin kafandaki tekel olayi hayal cünkü ben artik linux ve macOS da da
asp.net ile kod yazar ve calistirir hatta publish ederim. Elbette IIS, kestrel'e göre daha performansli ama linux'da kullanmak daha büyük avantajsa gözardi edilir.
Yazdiklarimi sahsina yönelik saldiri olarak anlayip o tarz cevap vermezsen sevinirim. Sadece bakis acini cok yanlis buldum.. Bahaneler üretiyorsun gibi.. Ben ne react bilirim ne ionic ne bilmem ne. Ama isime cok fazla yarayacaksa onlari da ögrenirim. Mühendis ile programci arasindaki farklardan biri de bu sanirim.. Ayni isi daha kisa zamanda, daha az kaynak ve efor kullanma isi mühendislik. O sebeple yiginla yeni dil ve teknolojiler cogaliyor.. Treni kacirma