2 Adet İslam dini ile ilgili sorum var fakat sorduğum kimseden tatmin edici cevap alamadım. Bir çok ayet var kafamı kurcalayan okuduğumda bunlar Allahın kelamı olamaz dediğim ama bunları buradan paylaşmak yerine daha evrensel 2 soruyu Buradan sormak istiyorum belki cevaplayabilen çıkar.
Şimdi 1. Soru; Allahın varlığına en büyük delil olarak canlıları örnek gösterir tüm din alimleri. Sahiden de bir Arı'yı, bir kelebeği yada dünyanın hareketlerinin ne kadar ince hesaplandığını düşünecek olur isek bunların şans eseri olduğunu söylemek zor. Fakat Madem şans eseri böyle bir varlık oluşamaz o zaman Allah Nasıl var oldu ?
Kuran da ve diğer 2 semavi din de Allahın doğmadığı, doğrulmadığı söyleniyor. Yani siz oldukça fonksiyonlu bir arının çalışmalarına bakıp onun şans eseri olmadığını söylüyorsunuz fakat onu hesaplayan varlığın şans eseri olduğunu düşünüyorsunuz.
2. Soru; İnsanlık tarihi boyunca şuanda dahil olmak üzere sonsuz din çıktı. Her birinin ferdi aynı şuanki radikal islamcılar dinine olduğu gibi sonsuz bağlı ve dininden emin. Hiç acaba yanlış tarafta olan benim ihtimali aklınıza gelmiyor mu ?
Yani soru şu şekilde; Dünyada 100 den fazla din mevcut ve her birinin fertleri tam olarak kendi dinlerinden emin. Buna ister Hristiyanların, Yahudilerin, Hinduların gözünden bakın ister diğer adını bile bilmediğimiz 100 üstü din mensubunun gözünden bakın. Ya onların cenneti doğru ise ve siz cehenneme giderseniz ?
güzel sorular teşekkür ediyorum.
kısaca şu şekilde yanıtlayabilirim.
1.dediğiniz gibi göremediğimiz şeylerin varlığını görebildiğimiz şeyleri referans alarak bilebiliriz. örneğin karedeliklerin varlığı tam bir muamma idi,fakat kadaliği görüntüleyebilecek dünya teknolojisi henüz yokken yıldızların hareketlerinden göremesekde orada bir şeyin olduğunu anladık. yani bilinen şeylerden referansla bilinmeyene ulaştık.tabi daha sonra bilimin görünür kılması ile keşfimiz tamamlanmış oldu. aynı şekilde Allah ı da yarattıklarını referans alarak bulabiliyoruz. fakat günümü teknolojisi onu görmemizi imkansız kılıyor.
malum bizler 3 boyutlu varlıklarız ve kuramsal olanlar hariç biz ve çevremizi kuşatan her şeyi bu şekilde anlıyoruz. Allah ı daha iyi anlayabilmek için boyutları bilmek gerekir diye düşünüyorum. çünkü Allah yarattığı hiç bir şeye benzemediğini Kuran da bizlere bildirmiştir. bunun nedeni sonsuz boyuta sahip olmasıdır.2 boyutlu bir varlığın 3 boyutu anlamasının bile bu kadar güç olduğu bir sistemde sonsuz boyutu algılayabilmek bizim için imkansızdır.
kısa bir video . işte bu yüzden de madem her şey yaratıldı Allah nasıl oldu sorusuna zihnen kesin şu yüzden şeklinde bir neden söyleyemeyiz,sadece olası nedenleri sıralayabiliriz. örneğin: eğer Allah yaratıldıysa onu da biri yaratmalıydı,yaratılanın Allah olamayacağı düşüncesi bizi yaratılması mümkün olmayan bir varlık düşüncesine ulaştırır vs vs
sonuç olarak zihinsel ve boyutsal farklılıklardan dolayı yaratılmamış,hep var olan ve hep var olacak olan bir varlığı tamamen kavramamız münkün değildir. biz inanlar olarak bu konuda Kuran ı referans alır ve Allah ı o şekilde kabul ederiz.
2. her zaman söylerim araştırmadan bir dine tabi olan insanın hangi dine inandığının ya da inanmadığının bir anlamı yoktur. yani anne babası müslüman olduğu için müslüman, anne baba hristiyan olduğu için hristiyan ,budist olduğu için budist vs olan her insan aynıdır. çünkü din bilinçli bir tercihtir ve araştırmalar sonucunda kişinin kendi kanaatiyle kabulüne bağlıdır.bir örnek verecek olursak;
malumunuz insanlar sokak röportajı yapıyor. sorular ve cevaplar
müslüman mısınız? evet
faiz haram mıdır? bu deirde artık faiz haram olmaz
içki haram mıdır? yok artık daha neler vsvs
görülüyor ki kişi kendini müslüman olarak kabul ediyor fakat Allah ın açık emirlerini reddediyor(uygulamıyor demiyorum. uygulamamak ile reddetmek başka şeylerdir). yani bu kişi aslında müslüman değil. bu hal üzere ölürse nasıl ki bir budist ebedi cehenneme gidecek aynı şekilde bu kişi de ebedi cehenneme gidecek.
sorgulamak güzeldir,sormadan ve sorgulamadan insan doğruyu yanlışı nasıl farkedebilir. işte sorgulamayan ve kendinde hata görmek istemeyen insanlar hangi inanca mensup olursa olsun diğerlerinden bir farkı yoktur.