yaklaşık 10 yıldır aktif olarak program yazıyorum. ilk başlarda pascal, C, delphi, csharp ve php vardı. frontendde jquery ve bootstrap yetiyordu. 2015ten sonra herşey çok değişti. pascalın devri zaten kapandı, delphi ise her ne kadar hızlıca masaüstü programları yazılabiliyor olsa bile csharpa karşı koyamadı. C dilini eğer arduino falan kullanmıyorsanız ihtiyacınız yok. csharp konusu ayrı bir dünya. linq, mvc falan filan yeni yeni şeyler icat etmişler. php konusu da apayrı bir dünya. laravel, zend, bilmemne birsürü frameworkler türedi. laravel desen adeta devlet içinde devlet gibi. javascripte konusuna girmeye bile korkuyorum. binlerce library ve framework türedi. belli başlı frameworklerin bile kullandığı birsürü library var. eskiden tüm siteler jquery-bootstrap kullanıp geçiyordu ama artık vue, react, angular, ionic ve daha birsürü framework çıktı. bunlar bile kendi içlerinde detaylı konulara sahip. hadi bunları da hallettik diyelim. örneğin mobil uygulama geliştireceksiniz, pat kotlin çıkıyor karşınıza, ionic, reactnative falan çıkıyor. daha geçen yıl java ile android yazılıyordu nereden çıktı bu kotlin? neymiş google destekliyormuş hay bu googleın ben. durup durup icat çıkarıyor. javanın yaptığı işi daha kolay (!) bir şekilde kotlin ile yapabiliyormuşuz falan filan. yazılım geliştirme mesleğinin sürekli kendini geliştirmen gereken bir meslek olduğunu biliyordum da bu kadarı da fazla ya. bi proje yapacaz binlerce yöntem var. hepsi de başka başka problemler barındırıyor. niye bu kadar karıştırıyorlar işi? neymiş golang diye bir dil çıkmış. google çıkarmış bu dili neymiş çok hızlıymış. şimdi işi gücü bırakıp golangda mı uzmanlaşacaz? bir dilde veya bir frameworkte uzmanlaşmak kolay birşey mi? ne amaçla yazılım sektörünü bu kadar karışık hale getiriyorlar anlamıyorum. google efendi neden java'yı geliştirmeye çalışmıyorsun da dandik dundik yeni icatlar çıkarmaya çalışıyorsun? golang hızlı falan diyorlar java da hızlandı, illede çok hız istiyorsan git c++ ile geliştir golang nedir ya?

googleın amacını anlıyorum, kendi geliştirdiği dili kullanıyor olmaları yazılımcıların mecburen googleın servislerini kullanmayı gerektirir. neymiş golang google servisleriyle iyi anlaşıyormuş. eskiden microsofta kızardım bencil bencil yöntemler izlediği için aynı b*ku google yiyor şimdi. kafayı yiyecem ya. bu yaşıma geldim böyle birşey görmedim. iyice içine ettiler yazılım sektörünün. dakka başı yeni şeyler çıkarıyorlar halbuki daha önceden aynı şeyi yapan başka bir teknoloji var. bir veya birkaç şirketin bütün yazılımcıları kendi tekeline almaya çalışmasına uyuz oluyorum.