Bilgi paylaşımından her geçen gün uzaklaşan sadece ticaretin döndüğü bir platforma dönüştü. Başta ben olmak üzere hiç kimse en küçük bir tema ya da script kodlayıp paylaşmayı bile düşünmüyor. Teknik konuları ele alan yazılar yazmıyor. Halbuki bugün verilecek bir el yarın on el olarak geri dönecektir. Vereceğiniz bilgiler sizin aklınıza gelmeyen ama başkasının aklına gelecek nice güzel fikirleri doğurabilir. Bundan kazanabilirsiniz ama yok paylaşım sıfır.
Tamamen konu dışı olacak ama ; 2009-2013 yılları arası daha o zamanlar WordPress henüz 2.7-2.9 versiyonları ile popülerleşirken hem sektörel tecrübem hem de kendi egolarım için adım soyadımı taşıyan bir blog tutmaya başladım.
Geri dönüşler harikaydı.
Ta ki, r10 dan aldığım bir işte adam benim blogumda yazdığım hookları alıp ücretle insanlara satana kadar.
Kendisi ile de durumu konuştum, yaptığının doğru olmadığını bilginin paylaşıldıkça çoğaldığını söyledim, hak verdi vermedi derken, adam kalkıp benim repliklerimle müşteriler arası dialoglar kurmaya başlamış olduğunu farkettim
Olsun güzel gençler aslanın midesinde olan ekmeği alıyorlar diye kendi tarafımda memnun oldum.
Kaldı ki, bazıları tamamen benmişim gibi davranıp üçkağıda bile başlamışlardı. Bu ne yazık ki hoş değildi.
Buna benzer bir kaç durumdan sonra blogu kapattım ve daha da yazmadım.
Paylaşma ahlakı başka bir şey.
Her defasında stackoverflow da yazılanları paylaşılanları gördükçe bir an yeniden yazmaya başlasam mı diye düşünüp duruyorum ama acın tecrübeler beni ne yazıkki boş vermişliğe itiyor.
Kıssadan hisse,
Malesef kötü tecrübeler ve inanın ailecek şahane dostluklar kattı.
Kötü tecrübeler hariç darısı başınıza.