hibravez adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
ben kendi kendine öğrenebilen bir yapay zeka olacağına inanmıyorum. her program, programcısının yazdığı kadar hareket eder. başla'dan bitir'e kadar adım adım takip eder.

konuşan robotlar çıktı mesela, duyduğu sesleri kelime kelime ses analizinden geçirip hazır cevaplar verdiriliyor. yani kendi kendine öğrenen yapay zeka şuan için, yakın gelecek icin çok uzak diye düşünüyorum.
İnsanlar da aynı şekilde programlanır. Eğitimde kritik dönem diye bir şey vardır. Mesela bir insan çocuğunun 15 yaşına kadar kimse ile konuşmasına ve etkileşim kurmasına izin verme o çocuk ömrü boyunca konuşmayı öğrenemez ve zekası 3-4 yaşındaki çocuk zekası seviyesinde kalır. Yani biz de doğduktan sonra lisan yolu ile insanlık ağına bağlanıp işletim sistemi yüklenen bilgisayarlarız. Eğer bu işletim sistemi yüklenmezse bizim de herhangi bir hayvandan farkımız kalmıyor.

Machine learning ve deep learning diye kavramlar var. Bir bilgisayarı öğrenmeye programlayabilirsin, ve o senin milyarlarca satır kod ile yazamayacağın algoritmaları kendi kendine geliştirme becerisine kavuşabilir. Xbox'ta dance central diye bir oyun var. Bu microsotfun 2000 lerin başından beri geliştirmeye uğraştığı Kinect sistemi üzerine kurulu. Oyuncunun hareketleri için kodlar yazılmamış, kinect ile binlerce saat danseden insanlar algoritmaya izletilmiş ve sistem vücut hareketlerini tanıyacak patternleri kendi geliştirmiş. Yani makineler öğrenebiliyor. Çocukken izlediğim bilim kurgu dizilerde gördüğüm bir çok şey bugün oluyor. Telefonunla ya da arabanla konuşabiliyorsun. Ya da televizyonunla. Yapay zekalar o kadar uzak gelecekte gerçekleşecek bir konu değil. Ama henüz dünya bir yapay zekanın herşeyi ele geçirebileceği kadar dijitalleşmedi. Yapay zekanın dünyayı elek geçirebilmesi için 3d yazıcı teknolojisinin çok ilerlemesi lazım. Çünkü hala üretim bantları yeterince robotize değil. O yüzden bir yapay zeka kendine bir şuur kazansa bile dünyayı ele geçirecek bir ordu kuramaz, en azından boston dynamics robot teknolojisini yaygınlaştırana kadar)))