Benim eşimde yabancı, Şuan üzerine kayıtlı bir araç var ve MA plaka, İşlemler oldukça basit aslında normal satış prosedürünün aynısı.
Ancak yurt dışından araç getirmek istediğinde prosedür biraz değişiyor.
Ekledim : Eşinin adına araç aldığın zaman sadece eş, çocuklar ve eşinizin şirketi var ise çalışanlar kullanabiliyor. Anne, Baba kullandığında pek sorun olmuyor (en azından 1 senedir bizde olmadı) ancak MA plaka olduğu için polisler çok durduruyor ve Evlilik cüzdanı görmek istiyor (Bende fotokopisini çekip araçta tutuyorum)
Onun dışında her şey aynı, Yine MTV, Ceza gibi tüm prosedürler aynı. Ayrıca aracı istediği zaman başka birine (türk bile olabilir) satabilir. Bu durumda sadece Türkiye'den alınan sıfır ve ikinci el araçlar için geçerli.
Eğer yabancıdan ikinci el araç alacaksanız eşinizin adına bir tapu vs olmalı (teminat olarak) yada banka hesabında teminat tutarı kadar parayı bloke etmeniz gerek. Buda aracın ÖTV tutarına denk geliyor aşağı yukarı. Yurt dışından araç getirdiğinizde'de aynı prosedür geçerli.
Kısacası ÖTV'si daha önce ödenmiş türk plakalı bir araç noterden normal satış yapar gibi alabilir.
Ancak Misafir Plaka (MA Plaka) türkiye'den bir araç almak isterse teminat bedeli vs istiyorlar.
Yurt dışından Yabancı Plaka (kendi adına kayıtlı) aracı getirmek istediğinde ona türkiye'de MA plaka veriyorlar ancak yine teminat vs gerekli.
Bu 3 durumda'da aracı ömür boyu Türkiye'de kullabilir (sizde kullabilirsiniz boşanmadığınız sürece). Sadece yabancı plaka araç getirip MA plaka almak istemez ve Teminat yatırmak istemezse o zaman 2 senede bir aracı yurt dışına götürmesi lazım.
İyi forumlar
Merhaba.
Teşekkürler hocam bilgiler için. Eşimin üzerinde Türkiye'den ikinci bir el araç alacağım. O zaman hç bir sorun veya sıkıntı çıkmaz sanrısam. Birde araça zorunlu trafik siğortası normal türk vatandaşına çıktığıyla aynımı oluyor yoksa farklımı?