serhat_akan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu arzuladıklarınız ticaretin ruhuna aykırı, ne Türkiyede nede dünyada böyle bir kanun yada yönetmelik yok malesef.olmazda.
İlla akıllı müşteri seçim derseniz, satın alma butonundan önce test soruları koyabilirsiniz.
Ayrıca müşteriyi akıllı, aptal, dikkatli, dikkatsiz gibi segmentlere ayırmak ne kanunen mümkün nede etik olarak hoş değil.
Kötü niyet ile bu tür iadeleri yapanları hariç tutuyorum, ampulun duyunu yanlış almış diye , böyle müşteri benden ürün almasın demek hiç hoş bir durum değil.
Esnaflık kelimesi çok geçiyor, esnaf müşteri çekiştirmez.
Madem online ortamdaki şartlar size uymuyor, operasyon ve fiyatlamada sıkıntı yaşıyorsunuz ozaman eticaret yapmayacaksın, hem herkeze açık site açıp hemde müşterinin arkasından konuşmak esnaflığa sığmaz.
Zaten zamanla doğal bir eleme olacak, e-ticarette başarılı ve kalıcı olanlar müşterilerini en iyi şekilde hizmet edenler olacak, arkasından çekiştirenler değil.

Öncelikle hiç bir müşterime karşı saygısız ya da kötü bir tavrım olmaz, tepkimi de kurumsal ve mesafeli bir dille belirtirim.
Yani burada konuştuklarımı çıkıp müşterime söylemem elbette ama sektörde aynı işi yaptığımız insanlar ile dertleşmeyi müşterinin arkasından konuşmak gibi saçma bir yere koymuşsunuz.
Ayrıca hangi şartlarda ticaret yapıp yapmayacağımı ya da şartları nasıl yöneteceğimi size sormayacağım.
Çünkü ticaretin ruhundan da hukuktan da pek anlamayan sizsiniz.

Her satıcının bir hedef müşteri kitlesi vardır. Sen ferrari satıyorsan aylık geliri 10 bin lira olan adamın yüzüne bile bakmazsın galerine geldiğinde.
Yani her satıcının bir hedef kitlesi vardır.
Ben de ahmakları ve kötü niyetlilere hizmet vermek istemiyorum.
Çünkü basit bir aletin kullanımını bilmediği için beceremeyip, cihaza zarar verip sonra da iade etmeye kalkan adam müşteri değil ahmaktır benim gözümde.

Ahmaklar ile de ticaret yapmamaya özen gösteriyorum.
Hatta pimpiriklilerle de ticaret yapmamaya çalışıyorum.
Eğer geniş kitleye hitap eden bir ürününüz varsa yönetecek iyi bir sistem kurarsanız elbette ahmaklar da nimetiniz olabilir çünkü dünyada bol bulunan bir tür.
Ama ben daha niş şekilde farklı bir müşteri grubuna hizmet etmeye çalışıyorum ve ahmaklar için hizmetimi ve vaktimi harcamak istemiyorum.

Öncelikle hukukta eşitlik esastır. Ve eşitlik sizin tabirinizle esnaflıktan daha kutsal ve daha elzem bir değerdir.
Yasa koyucu alıcıya 14 gün koşulsuz şartsız iade ve sözleşmeden dönme hakkı veriyorsa aynısını satıcıya da vermelidir.
Alıcının hakları varsa satıcının da eşit hakları olmalı. Alıcı vergi veriyorsa satıcı da veriyor.
Yani 14 gün içinde ben istersem sipariş verenin parasını iade edip ürünü göndermeme hakkına sahip olmalıyım hatta ürünü gönderdiysem bile iade isteme hakkına sahip olmalıyım.
Alışveriş bir sözleşmedir ve bir tarafa tanınan hak diğerine tanınmıyorsa bu imtiyazdır ve adil değildir.

Diğer yandan pazar yerlerinde tüm satıcıların hakkında yorumlar ve puanlamalar mevcut.
Alıcılar ürüne ya da satıcıya puan verebiliyorlar yorum yapabiliyorlar.
Alıcılar gidip gözünün üzerinde kaşı var diye şikayetvar sitesine şikayet açabiliyorlar.
Aynı hakka satıcılar da sahip olmalı.
Bir alıcının alışverişlerinde ne sıklıkla problem yaşadığını diğer satıcıların da bilmeye hakkı var.

Alışveriş bir sözleşme ise bunun 2 tarafı vardır ve bir tarafın sahip olduğu haklara diğer tarafın sahip olmaması hukuksuz ve adil olmayan bir durumdur.
Madem tüketicinin tüketim davranışları gizli kalmalı neden kredi puanı diye bir şey var?
Bu ticaretin doğasına aykırı ise neden bir adamın kredi borçlarını ne kadar düzenli ödediğini neden takip edebiliyor bankalar?

Neymiş müşterinin arkasından konuşmak esnaflığa sığmazmış.
Alıcı da satıcı da bir gerçek kişi ya da tüzel kişidir. Ve gerçekleşen şey mesafeli sözleşme ile yapılan bir alışveriştir yani aslında ortada bir sözleşme var.
Ve yasa koyucu taraflardan birine aşırı ayrıcalık veriyor ve asıl bu hukukun ruhuna aykırı.
Ben tüketiciye hak verilmesin demiyorum ama aynı hak satıcıya da verilsin istiyorum.

Müşteri satıcının arkasından atıp tutarken hiç bir sorun yokken bunu satıcının yapmasını esnaflığa aykırılık ile açıklıyorsanız garip.
Ben hiç bir müşterime kötü davranmam, saygısız bir davranışı ya da hakareti olmadığı sürece saygımı ve iyi niyetli yaklaşımımı değiştirmem.
Çünkü müşteri ile itişerek bir yere varılmaz, ama kötü niyetli ve ahmak müşterileri nasıl minimize edeceğimiz ya da elemine edeceğimiz ile ilgili tartışma da gayet mantıklıdır.
Konu sahibi yazmış adam avize sipariş ediyor ve duyuna bakmıyor. Bir avize alırken bakmanız gereken 2 özellik var, ampül duyu nedir ve boyutu.
Ve adam ahmaklığının bedelini ödeyip farklı ampül almak yerine kendisine verilen orantısız hakkı kullanarak ürünü iade edip satıcıyı zarara sokuyor.
Kötü niyetli ve ahnak alıcılar hakkında da bu forum gibi ticaret yapanların bulunduğu ortamlarda insanlar görüşlerini belirtip çözüm önerileri ararlar.
Tıpkı kötü niyetli satıcılar hakkında tüketicilerin destek, fikir ve görüş paylaşmasından bir farkı yoktur bunun.