Bana kalırsa yazılım mühendisliği çok tercih edilen bir meslek okuyan da oluyor okumayan da oluyor önümüzdeki bir kaç yıl içinde ihtiyaç dahi kalmayacağını düşünüyorum. Bugün baktığımızda üniversite okumayıp iyi bir maaşla çalışanlar var.
Çok fazla iyi maaş veren firma da yok. Yazılım çok çelişkili bir meslek. İnsanların çoğunluğu şimdilik ne olduğunu bilmiyor fakat 4-5 sene içinde tamamen amacı bilinecek bir meslek olacak.
O yüzden bu tarz şeylere çözüm bulunmaz. Çünkü talep çok fazla ileri de bu tarz kalıplar büyük ihtimal azalır. Sadece sabretmek gerekiyor. Kimisi de dalga için söyler bu tarz şeyleri.
Hocam bilgisayar ile ilgili bir çok bölüm aynı şekilde olacak bilgisayar da sadece copy-paste yapmayı bilenler bilgisayar ile ilgili bir şey okuyacağım diyor.
Mesela inşaat mühendisliği veya sektörü bir kaç yıl öncesinde tercih edilirdi şimdi durma noktasında niye çoğunluk inşaata yöneldi. Okuyabiliyorsanız tıp için çalışın doktorlar yine ileride robotlar çıksa da lazım olacak. Niye çünkü robotlara güvenmek zor ameliyat sırasında mesela ne olacağı belli değil.
Bankacılık önceden çok iyiydi şimdi bankacılık eleman olmadan internet üzerinden de otomatik halledilebiliyor. Yani eleman sayısı azaltılıyor bir çok bankada. Şunu oku çok iş var demem için tıp seçmelisiniz. Mesela forumda bile çoğu kişi programlama biliyor. Sektörün en iyisi olmak programlama bilmek değil adam matematik bile çözemiyor ama programlama dillerine yönelmiş. Algoritma kodlamak herkes için kolay olmamalı. Bu mesleği kolay zanneden bilgisayara biraz aşina olan yöneliyor matematiği iyi olan değil. Herkes yapabildiği mesleğe yönelse işsizlik fazla olmazdı.
İlk mesajınız ile son mesajınız çelişiyor.
İlk mesajda herkes yazılımcı olacak, 5 seneye ihtiyaç fazlası olduğu için iş bulmak zorlaşacak (dolayısı ile gelir düşecek) gibi bir anlam çıkarken ikinci mesajda bu işi bu kadar kolay zanneden birçok kişi bu işe girecek diyorsunuz (yani kolay olmadığını gördüklerinde vazgeçecekler anlamı çıkartıyorum, hoş devam etseler bu işe yatkın olmadıklarından tutunmalarıda zor olacak).
Benim ilk "Hello World" uygulamamın üzerinden 18 sene geçmiş (2002) ticari olarak bu işleri 12-13 senedir yapıyorum (hala birşey öğrenmedim ve öğrenmeye devam ediyorum).
Bu işi ilk öğrenmeye başladığınızda "ticari olarak" bir başarı sağlayamazsınız, pişmelisiniz ben şu dili öğreniyorum deyip 3 ay sonra para kazanacak konuma gelemezsiniz (programlama altyapınız yoksa) yani sıfırdan girip çoğalacaklar teziniz bu yüzden mantıklı değil, kimse yıllarca 1 kuruş kazanmayacağı bir işe o kadar masraf (zaman) yapmaz, birde bu bahsettikleriniz yeteneği olmayan kişiler için çok riskli bir yatırım. Diyelim bunu kafaya koyup yeteneği olmasa bile yılalrını verip birşey yaptı birileri (milyonda 1 olur) o zamanda o insana helal olsun deyip desteklememiz gerekir.
Ayrıca belirtmek isterimki TIP öğrenmesi daha zor olsada yürütmesi programlama ile çok benzer, tıpta sürekli yenilikleri takip etmeniz gerekir ve bilgileriniz birkaç senede bir 2 ye katlanır ve bazı bilgiler 10 yıllar içinde güncelliğini yitirir. Aynı şekilde hatta bundan daha hızlı teknolojinin neredeyse her dalında bilgi belkide yılda 2 ye katlanıyor. Bilgileriniz 10 yıllarca güncel kalamıyor 2 sene önce en güçlüsü bu diye yazdığınız sistem şuan kullanılabilir durumda bile olamayabiliyor.
İşin özü bu işi layıki ile yapıyorsanız, korkmayın. Korkacağınız şey yeni birşey öğrenemeyecek duruma gelmenizdir, buda yaş ile alakalıdır. Bu yüzden yazılımcı tüm arkadaşlara 20 li yaşlarında yatırım yapmayı öneriyorum 35-40 yaşları bu mesleğin son yaşlarıdır (bu yaşları geçen mutlaka nadir kişiler vardır). Bu yaşlardan sonra yeni teknolojileri öğrenmek uygulamak hiçte kolay değildir.