Konu içeriğini bilince değiştirebilecek misiniz ?Adam iş yaptırdı oyaladı parayı vermiyor hakkımı çalıyor buna ne diyebiliriz ?
teşekkür ederim bakıyorum çok sağolun.
D0landırıcılık nedir bu forumda pek bilinmiyor.
Bahsettiğin hocam bizim forumda dol@ndırıcılık olarak geçse de hukuken böyle değil.
D0landırıcılığın ve diğer tüm suçlarda asıl unsur kasıttır.
İki tarafın da rıza ile gerçekleştirdiği bir alışverişte kasıt ispatlayamazsın.
Ben senden mal ya da hizmet aldım ama ödemeni yapmadım, bu d0landırıcılık değildir bu bir alışveriş sorunudur.
Alacağınızı icra yolu ile tahsil etmeniz lazım savcı yolu ile değil.
Faturaya gelelim bir faturayı açık kesmezseniz alacak ispatında kullanılamaz.
Kapalı kesilen fatura, bedelin fatura teslim edilirken nakit olarak alındığı anlamına gelir.
Eğer bir adam ödeme yapmadıysa ileride yapacaksa faturayı açık kesersin.
Ödemesini elden yaparsa açık kestiğin faturaya karşı tahsilat makbuzu keser bakiyeyi kapatırsın.
İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde savcıların takipsizlik kararı vermesinin asıl nedeni bu.
İnsanların bunun 2 taraflı anlaşmalı bir alışveriş olduğunu bilmemesi.
Ben senden macbook için para aldım bilgisayarı teslim etmedim diyelim internetten.
Sen savcıya gidip suç duyurusunda bulunduğunda savcı bu adamın bunu kasıtlı yaptığını ispat etmeni bekler.
Çünkü savcı beni çağırsa, bilgisayarı teslim edemedim çünkü çalındı, parayı teslim edemedim çünkü harcadım ileride öderim desem ne işlem yapacak?
Savcı bunu bildiği için böyle alacak verecek dol@ndırmalarında takipsizlik kararı verir sık sık.
Ama aynı adam hakkında daha önce de benzer şikayet ve suç duyuruları varsa o zaman soruşturmaya başlar.
Yani daha önce dol@ndırıcılık suçlaması ile karşı karşıya kalmamış bir adamı bir alacak verecek meselesi yüzünden savcıya şikayet edemezsiniz.
Alacağınız varsa ve alacağınızı ispatlayan belgeleriniz şahitleriniz varsa icraya verirsiniz...