Merhaba başlıkta belirttiğim gibi Kayseride Kepsaş firmasına ofisin kapısının üzerinde bulunan abone numarası ile ödeme gerçekleştirdim 27 Aralık 2019 tarihinde. Bu sabah ofise elektriği kesmek için gelmişler. Kapıyı açınca Elektriğinizi keseceğiz dediler ben ödediğimi düşünerek sebebini sordum ve ödenmemiş diye yanıt aldım. Şirket abone numaralarını değiştirmiş sanırım bina eski bir yapıydı. Bende yeni tuttum ofisi ve ilk ödememdi kendi evimizde bulunan ödemeleri hep kapı üstünde yazan abone numarası ile yapardık güvendim ödedim.
Neyse elektrik kesilmedi durumu anlattım ve faturamı tekrardan yatırdım. Asıl olay parayı geri almak istememle başlıyor.
Kepsaşı aradım ve durumu anlattım, direkt işyerlerine giderek orada işlem yapmam gerektiğini söylediler. Kalktım gittim kapanmadan gün içinde ve oradan da bana parayı internet üzerinden ödediğim ve üzerinden 1 ay geçtiği için ödeme yapamayacaklarını söyledi. Ayrıca garibime giden kısım şu çalışan memur bana kafa sallıyor, cık cık diyor sanki parayı kendisinden yada hakkım olmayan bir şeyi istiyormuşum gibi davranıyor. Bana ödediğim abone numarasının adresini vererek gidip kendisinden istememi söyledi.
Ulan akıl var mantık var 21.yyda yaşıyoruz. Gitsem ben adama senin faturanı ben ödedim paramı verir misin desem bana neden inansın? Hırsız mıyım? *********** mı? Polis çağırsa? 22 yaşındayım benden büyük ve güçlü biri ise dayak yesem? Kişisel verilerin korunma kanunu? Nerede bütün bunlar?
Benim param şirketin havuzuna düştü. Paramı geri verecekler ve o aboneye geri borcu yansıtacaklar. Bu kadar basit bir olay için bankadan ibraz işlemi başlattım. Yarın dekont ile birlikte başmüdürlüğe gideceğim.
Daha önce başınıza böyle bir durum geldi mi? Sizce hangi yolu izlemeliyim?
100₺ fatura ödedim başkasına ait.
Bu iş söylediğin gibi kolay değil. Abonenin borcu ödenmiş. Bu borcu diğer aboneyi borçlandırıp sana nasıl verirler? Diğer adam derse ki bu adamın bana borcu vardı, borcunu benim faturamı yatırarak ödedi memurlar zor durumda kalır. İş sana göre çok basit de bir şirkete giren çıkan para o kadar basit değil. Giren parayı insiyatif kullanarak çıkarsa bu memur, diğer abone de benim ödenmiş faturamı nasıl iptal edersiniz diye şikayet etse başı ağrır. Bankadan dekont alman da bir şeyi değiştirmez. Dekont senin faturayı yatırdığını ispat eder o faturayı yanlış yatırdığını ispat etmez. İnsanlar bir birlerinin faturalarını ödeyebilirler.
Senin yapabileceğin tek bir şey var. Faturasını yatırdığın adamdan güzellik ile parayı istemek. Eğer yokuş yaparsa 100 lira için bile avukata verebileceğini söylemek. Hala vermemek de diretirse ilamsız icra takibi başlatmak. Ama 100 lira için icra takibi başlatmanın 100 lira masrafı çıkar haberin olsun. Attığın taş ürküttüğün kurbağaya değmez.
Burada asli kusurlu sensin. Şirketin ya da diğer abonenin bir suçu yok. Benim faturamı yatırsaydın, dekontu gösterdiğinde ben sana parayı verirdim. Ama herkes aynı ahlakta değil adamın parası olmayabilir ya da vermek istemeyebilir.