Selamun aleyküm, aklıma bir fikir takıldı, sizinle paylaşmak istedim belki işinize yarar.

Şimdi site sahipleri, firmalar vb Google adwords'e reklam veriyor. Burada markayı tanıtmak, yaygınlaştırmak, trafik çekmek hedefleniyor. Tabiki TBM ye de olabildiğince en asgari düzeyde ödeme yapmaya çalışıyorlar doğal olarak. Tabi ADS ile de kalmıyor bu reklam çalışmaları, tanıtım yazıları, backlinkler vb için de ödemeler yapılıyor haricen. (Sektöre göre değişebilir yapılan şeyler)

Aklıma takılan fikir şu, (genel olarak) adsense yayıncıları içerik hazırlarken, tbm ve aranma hacmine göre içerik hazırlıyor. Burada bir sürü anahtar kelime araclari kullanıyorlar. Hem yayıncıları hem reklam verenleri birleştirmek mümkün diye düşünüyorum.

Ben reklam veren olsaydım. Kendi site ismime verdiğim reklam tbm sini paylaşırdım diye düşünüyorum. Tabi dezavantajı var mı emin değilim. Mesela sallıyorum "siteadi.com" diye bir site için reklam verdim. Tbm olarak Türkiye ortalamasının üstünde bütçe ayırdım diyelim. Sallıyorum 0.70 TL , şimdi bu kelimeyi bulabilmek için yayıncıların çok fazla çaba harcaması ve denk gelmesi gerekiyor. Ama reklam veren bu kelimeyi onlara sunsa, mesela bu kelimenin (siteadi.com) TBM si (0.70 TL) denilse. Bir çok yayıncı bu kelime için sitelerinde içerik üretecek. Bu içeriklerin çok fazla faydası olmaz mı?

Ücretsiz backlink, uzun süre silinmeden sitelerde kalıcı olarak yazılmış tanıtım yazıları, düzenli artan trafik, reklam verenlerin harcadığı bütçenin tasarruf edilmesi vb. Herkes TBM ye göre içerik ürettiği için, doğal ve kalıcı tanıtım yazıları oluşacak. Ads reklamları bittiği zaman bile bunlar kalıcı olacak. Belki bütçeye göre sırf sizin markanızı tanıtma amacıyla niche siteler bile kurabilirler 😃

Bir kaç tane örnek geliyor aklıma. Mesela sallıyorum zamanında onedio ismine verilen reklamlar, eksisozluk ismine verilen reklamlar yayıncılar tarafından tbm yüksek bulunduğu için tonlarca içerik üretildi. Yani reklamverenler sadece Google ads reklamı vererek kalıcı ve her yere yayılan bir reklam ağı oluşturdular. Tabiki mesela zamanında bunu duyurmak daha karlı olur. Mesela r10 reklam verecek olsa ve burada duyursa, tbm miz şudur diye. Herkes r10 ismiyle içerik oluşturacak tbm den pay alabilmek için. Farkında olmadan r10 reklamı yapmış olacaklar.

Şunu da belirtmek istiyorum, Google sadece backlinke bakmıyor, mesela linksiz olsa bile marka isimlerine ayrı önem veriyor. Google kılavuzlarını okuyan birisi olarak bunu vurgulamak istiyorum. Metin aralarinda geçen (doğal) marka isimlerini bile önemsiyoruz diyorlar, marka ismiyle aramalar da hakeza.

Tabiki Google ads bilgim çok yok. Bunun bir dezavantajı varmıdır, sömürüye açık mıdır emin değilim. Sadece fikrimi paylaşmak istedim, inşallah birilerini aynen veya geliştirerek yardımı dokunur. Kolay gelsin