Çok geçmiş olsun Allah şifa versin.

Yengem çocukluğundan beridir epilepsi olduğu için ne olduğunu iyi biliyorum.

Öncelikle her epilepsi teşhisi koyan doktora inanmayın. Çoğu doktor en ufak bir bayılmada hemen epilepsi teşhisi koyuyor. Mutlaka alanında uzman bir prof a danışın. Zamanında annem de bir kaç kez bayılma geçirdi doktor hemen epilepsi ilacı verip yolladı. Ben içirmedim kesinlikle. Teşhis koyabilmek için mutlaka çok iyi tetkik yapmak, hastanın geçmişini iyi analiz etmek gerekiyor. Her insan hayatında bir kaç defa nöbet geçirebilir. Abim de zamanında küçük bir nöbet geçirmişti ama bir daha olmadı. Ha keza yine yeğenim de epilepsi olabilir annesinde de var diye ilaç yazmaya kalktılar. Ne ilginçtir komşularının çocuğuna da yazmışlar ilaçtan ve çocuk bir dönem salak gibi ortada dolaştı. Komşuları uyardı da onlarda içirmedi. Bu ilaçlar insanları sersem yapıyor.

Ve en önemlisi maalesef hem kamu hemde özel hastane de epilepsi hakkında bilgi sahibi doktorun sayısı 1 elin parmağını geçmez. Pıtırak gibi ilaç yazılıyor. Psikiyatri doktorları da alışmış gelene gidene hemen antidepresanı dayıyor. Yeter ki yolunuz oraya düşsün.

Epilepsinin belli çeşitleri var. Belli zaman aralıklarında olanlar, ağır yada hafif geçirenler, nöbet geçirirken farklı pozisyonlarda olanlar ( ezan okur gibi ellerini kulaklarına götüren gibi) var. Misal yengem senelerce saat sabah 9'a kadar geçirirse geçirirdi. 9'u geçtikten sonra bir şey olmazdı. Ama tabii 38 yaşına geldi ve senelerce ilaç içtiği için ve ilaçlar da çorap değiştirilir gibi değiştirildiği için ne zaman geleceği belli olmuyor. Günde 3 kez de olabiliyor. Kriz geldiğinde kendine gelmesi bazen çok kısa sürüyor bazen de saatlerce bilincini kaybedebiliyor. Kim olduğumuzu dahi bilmiyor.

Eğer aramızda epilepsi hastası varsa yada tanıdığı varsa mutlaka ilaçlarının mg ımını azalttırsın. Yengem her doktora gittiğinde işe yaramıyor diye mg yükselttiler. Fakat yanılmıyorsam akdeniz üniversiteden ki bir doktor tam tersi olması gerektiğini, önce yüksek doz sonra yavaş yavaş dozajı azaltılarak kesilmesi gerekiyor. Eğer doktorunuz mg yükseltiyorsa bilin ki hastalığınız hakkında bir halt bilmiyordur.

Son olarak dediğim gibi mutlaka imkanınız varsa akdeniz üniversitesine gidip orada ki doktorlara muayene olun. İnşallah epilepsi hastalığı dahi yoktur.