Maalesef ki durum tam olarak böyle. Makine mühendisi ve yazılımda yüksek yapan birisi olarak şu ana kadar belki 50'ye yakın arkadaş mezun ettim makine mühendisliğinden.
Parça parça durumlarını yazayım size:
1. tip: ilk ay deneme süreci, işi öğrenme adı altında. Ardından asgari ücret + yol + yemek. 3 sene içinde çıkılan maksimum maaş: 2750 TL.
2. tip: Torpili veya yüksek konumda tanıdığı olmayan, garibin halkımızın evladı. Bir yandan okuyor bir yandan çalışıyor. Mühendislik de 2 işi birden kaldırmayan bir bölüm. Bir dersi verebilmek için o derse en az 5-6 gün ayırmalısınız ki en azından CC gibi ortalama bir puan skalasında verebilin. Bu kişiler hazırlıkla 5 sene olan bölümü 7-8 sene bitirebiliyorlar. Devletten yardım yok. (bu benim arkadaşlar bu arada

) Bir yandan kira, fatura, yemek parası, ayakkabım patladı yeni ayakkabı parası vs... Bu insanlar mezun olunca da askerlik sonrası iş bulamıyorlar.
3. tip: Babasının veya amcasının mekanı olanlar. Bu adamlar hayatını yaşıyorlar.
4. tip: prestijli bir üniversiteden yüksek bir ortalama ve kaliteli stajlar ile mezun olanlar. Evet bu insanlara üzülüyorum en çok. Çünkü yine torpil çalışıyor. Aselsan, havelsan gibi yerleri gözlerine dikiyorlar. Ancak onlardan önce buralara birilerinin amca oğlu olan tipler alınıyor. Torpili olmayan yine 3. sırada kalıyor. Şansı varsa burada işe başlayanlar da genel olarak mutsuzlar. Çünkü hata kaldırmaz, stresli bir sektör. Para alıyorlar mı? Aselsan'daki yüksek makine mühendisi arkadaşım 34 yaşında başlayabildi çalışmaya. 8000 lira alıyor. Ama parayı yiyecek zamanının olmadığını söylüyor. Ki 8000 lira parayı dolara dökersek 1500 dolar gibi kahkaha atılası bir rakam yapıyor.
Kısacası: Türkiye'de üniversite mezunu olup, bir yerlere gelebilmek için 2 şeyden birisine sahip olmak lazım.
1) İnanılmaz bir çalışma kabiliyeti, her işe hakim, tabii caizse full stack mühendis. Harika not ortalaması ve harika tavsiyeler. Mükemmel stajlar. Ve şunu da eklemek isterim. Bu insan tipleri robotlaşıyor.
2) Bir yerde amca veya dayı.
Ek olarak eklemek isterim: Türkiye'de ilk 3 üniversite haricinde bir üniversiteye gidiyorsanız bilin ki eğitim almıyorsunuz. Ben mezunum ama nasıl mezunum? Geçen senenin çıkmış ders sorularını ezberleyip girdik. Mezun olduk. Farklı farklı üniversitelerden arkadaşlarım da keza aynı durumda. Teorik bilgi eğitimi çok zayıf, pratik bilgi eğitimi zaten yok.
Prof. Termodinamik dersi öğretmenimiz derse gelip slayt açıp yazdırıyordu. Böyle bir eğitim bu.
Sizin benim gibi farklı işler yapmaya çalışan, okulda notlarını ortalama tutup zamanını kendini geliştirmeye ya da sosyal aktivitelere vermek isteyenlere iş yok. Çünkü ülkede her şey lüks.
Bu tamamen yanlış. Çünkü ben türkiye'de üst mevkideki insanlara bakınca %90'ının lise mezunu olduğunu görüyorum. Sizden harika staj ve tavsiyeler isteyen sizi işe alacak kişi de en fazla ortalama bir lisans mezunu. Ancak sizden her şeyin en en en en iyisini istiyorlar.
Genç arkadaşlarıma sesleniyorum. Mühendis olacağım, çok para kazanacağım; mükemmel yerlerde işe başlayacağım olay %95'iniz için büyük bir hayal. Kendinizi geliştirin, yazılım öğrenin. Mobil uygulama geliştirin. Sizi robotlaştıran sabah 9 akşam 6 işlerini düşünmeyin. Hayatınız boyu robot gibi 5-6 bin lira maaş için hayatınızı heba etmeyin. Bir kere geldiniz hayata, doyasıya ve mutlu yaşayın. En az yorgunluk ile en çok parayı kazanabileceğiniz iş sektörünü hedefleyin.
Yoksa harcanır gidersiniz...