Merhabalar;

Pinterest üzerine fazla tecrübem olmamasına rağmen AdSense Program Politikası konusunda bilgi sahibi sayılırım. Çoğu kişi Pinterest 'i ekmek kapısı olarak kullanıyor eğitimler hazırlanmış hizmetler sağlanıyor bende ileride bu hizmetlerden bir kısmını almayı düşünen biri olarak baya bir konu okudum ve genel olarak kişilerin en büyük hatası google adsense program politikasını okumamasından kaynaklanıyor. AdSense yayın hayatının kişinin elinden alınmasının çok fazla sebebi olabilir yani kesin şu nedenden alınmıştır denilemez o yüzden ihlalin sebebi ile ilgili sayfalar belirtilir bu sayfalarda ise birkaç sebebe bağlı olarak kişinin yayın hayatı elinden alınmış olabilir. Pinterest ile kazanmak için yapılan sitelere baktığımda genel anlamda yapılan hataları şu şekilde sıralamak doğru olur.
  • Yetersiz içerik ( bazı kişiler bir site üzerinden AdSense yayın hakkı elde edip başka siteler üzerinde kullanabiliyor. başlarda açılan bir kaç sayfalık site için AdSense yayın hakkı verilmiş olabilir ama genel trafiği destekleyecek bir alt yapı olması önemli yani bir telefon ile ilgili PIN paylaşılmış ise kişilerin o PIN üzerinden ziyaret sağladığı site gerçek anlamda ziyaretçinin isteğini karşılıyor olması gerekiyor bir-iki sayfadan oluşan bir siteye bağlantı üzerinden 30k ziyaretçi geliyor ise bu şüphe çeker ya o PIN üzerinden gelen ürün yada sayfa hakkında resmi bir kaynak olmalısınız yada gerçek anlamda alt yapı gelen kişilerin beklentilerini desteklemesi gerekiyor. )
  • PIN ile alakasız içerik veya birden fazla PIN aynı bağlantı ( başta belirttiğim gibi pinterest konusunda tecrübeli yada bilir kişi değilim ama kişiler istediği PIN görseli ile istediği bağlantıyı verebiliyor. Tam emin olmamak ile birlikte oluşturdukları binlerce PIN 'e aynı bağlantıyı veriyorlar. Bu kişileri kandırma veya olağan dışı trafik kısmında problem yaşamanıza neden olabilir. benzer şekilde SPAM olarakta algılanabilir bu yüzden genelde olağan dışı trafik vb. araçlar ile bildirmek gerekiyor. PIN 'in içeriği yansıttığına ve abartı şekilde bir bağlantıya yönelen PIN abartılmaması yararlı olacaktır.
Yukarıda belirtiğim kısımlar sadece örnek ama pinterest tarzı siteler üzerinden kaynak sağlama işi eticaret yapısı olan kişiler için aslında fırsat gibi ama son darbeyi vurup giderim ben abi diyenlerin çok büyük bir kısmı hataya düşer. En büyük hatalardan biri aslında belirli kaynaklar üzerinden trafik alma kısmı burada organik olmasından ziyade Google en önemsediği kişi yayıncı değil reklam veren kişilerdir. yani kedi köpek pınleri üzerinden kişiler girsin diye sitenize gelen ziyaretçi görsele ait bir içerik elde edemeyeceği için otomatik geri tuşuna basacaktır. kişiyi kandırmaya yönelik reklam yerleşimleri vb. durumlar olduğunda ise zaten başka bir boyuta geçiyorsunuz sitenize gelen kişiler o reklamlara tıkladığında reklam veren kişiyi ziyaret edip yine geri tuşuna bastığında veya anlık çıkış yaptığında bu reklam veren kişiye zarar olduğu düşünülüp AdSense yayınınız sonlandırılır. Burada kişilerin bir kısmı Google bizi banlayıp paraları cebine indiriyor mantığı, Google sağladığınız kazançların belirli bir yüzdesini sadece almakta eğer. Eğer yayınınız durdurulur ise en kendi aldığı hemde sizin bloke edilen miktarınız reklam veren kişiye iade edilir. sizden gelen ziyaretçi ise ekstra bir kazanç olur o kadar.

En büyük problem ise tek bir kaynağa bağlı trafik binlerce pin oluştursanız bile pinterest üzerinden geliyor yönlendirme olayına girmiyorum bile çünkü program için o bile sıkıntılı, günlük belki 5-10 tl kazanan kişiler bir şekilde atlatır ama 20-30k ana sayfa yada söz konusu sayfalara trafik alacak olan bir sitenin hali hazırda bir çok kaynak üzerinden bir ziyaretçi profili olması ve içerik yapısı olması gerekiyor. burada içeriğin özgünlüğünden ziyade içeriğin fazlası ile zaten geçmişe yönelik yeterli olması gerekiyor. örnek vermem gerekir ise 100k ziyaretçi olan bir-kaç sayfalık yeni aktif olmuş bir haber sitesi dikkat çekerken Google üzerinde köklü bir geçmişi olan hurriyet gibi bir site dikkat çekmek çünkü binlerce kaynak üzerinden zaten geçmişe dayalı bir ziyaretçi potansiyeli var.

Bir diğer gözlemim ise herkes Google AdSense 'yi bir şekilde atlatmaya çalışıyor 22 'nden sonra yada öğleden sonra reklam koymak veya reklam koy kaldır mantığı ile bunlar 2004-2014 yılları arasında işe yarardı ama şuan çok fazla geliştiğini belirtmek isterim. Google AdSense sadece sayfalarınızda çıkan reklam olarak görmeyin arka planını Google Analytics tarzı düşünebilirsiniz yani bir ziyaretçi sitenize girişinden o ziyaretçi verilerine sayfada geçirdiği süreden reklama tıkladığı zamana reklam veren siteye ziyaret yapmış ve geri dönmüş ise bunları kapsayan çok derin istatistikler tutar ve entegreli çalışır.

Yani ben pinterest üzerinde kedi köpek içeriği içeren bir PIN bağlantı gibi bir yapıdan siteye gelmiş isem ve site telefon üzerine ise anlık olarak sayfayı kapatmış veya geri dönüş yapmış isem ve bunu binlerce kişi yapıyor ise reklam arka planında algoritma ya kişilerin geldiği sayfada bir problem olduğunu yada geldikleri kaynak üzerinde bir sıkıntı olduğunu düşünür zaten alt yapıda bir çok sistem entegreli çalışıyor botlar dahil gelen kaynak ile geldiği kaynak arasında bağlılık yüzdesi ( bir alaka var mı) şeklinde, veya siteye gelen pin site içeriği reklama tıklayınca gidilen site doğruluk oranları gibi kısacası AdSense sadece bir reklam gösterimi değil, arka planda bir biri ile entegreli şekilde çalışan gelişmiş ve gelişmekte olan bir reklam gösterim aracı, Bir kaç sayfadan oluşan ve binlerce trafik alan yada kazanç elde eden bir site otomatik kısmı geçse bile manuel dediğimiz olaya dahil olur inceleme ekibinin bir müdahalesi söz konusu olacaktır. görseller üzerine gelen telif olayı olur ise ona değinmiyorum bile biraz karmaşık bir durum olsa bile anlatmak istediğim kısım kişilerin sıfır bir site ile günlük kazandıkları binlerce lira boş heves olur %99.9 çöp ama bir ihtimal geçenler olur ise dediğim gibi kazanç için değil sitenin alt yapı ve içerik düzeni pin düzeni gerçek anlamda desteklenmiş ise şansı vardır.

Benim yaklaşımım genelde gün içerisinde bir kaç içerik içeriği bağlı bir kaç görsel için en fazla 4-5 pın verirdim yani içeriğe ait her görsel için bir pin verir gelen ziyaretçi reklama tıklaması için değil gerekir ise gerçek anlamda bilgi edinmesi adına bir şeyler paylaşırdım hemen kazanmaya başlanmasa bile zaman geçtikçe az çok emeğin hakkını alırsınız. Google Program Politikasını bu işe kalkışmadan önce kişilerin bence sağlam okuması gerekiyor ona göre hata yapma olasılığı en düşük seviyeye iner. Burada gördüğüm çok fazla hata var ve bunu gören aslında Google ürün uzmanları'da vardır sitede ama genelde KGS (Karşılıklı Gizlilik Sözleşmesi) yapılıyor 1 yıl konuşmama gibi bir durum vardı, Google çalışanlarına sorup temel bilgiler alınabilir benim üzerinden yıllar geçtiği için en ağzından sürekli olarak algoritmanın geliştiğini ve çok fazla manuel inceleme olayı olduğunu söyleyebilirim ama sağlam bir geçmişi olmayan bir sitenin çok büyük paralar kazanması dediğim gibi çok zor bir durum.

umarım yazıyı okuyan ve bu hizmeti sağlayan ve ekmek yiyen kişiler beni anlayış ile karşılar burada amaç hizmeti alacak olan kişilerin gerçek anlamda doğru şekilde ilerlemeleri ve söz konusu hizmet üzerinden bahsi geçen kazançları geç bile olsa elde etmelerini amaçlamak. sürekli söylediğim gibi eticaret yapısı olan siteler için güzel ekmek kapısı