Hesabın yanlış, bahsettiğin gibi olsaydı biz neden deli gibi elektrik faturası ödeyelim )))
Güneş enerjisi ile elektrik kullanmak son zamlardan sonra bile şehir şebekesinden elektrik almaktan ucuza mal olmaz.
Kafamda tam bağımsız bir karavan projem olduğu için bu konuda daha önce araştırma yapmıştım.
75 amper akünğn 220 volt olduğunu nereden çıkardınız? )))
Akünüz 12 volttur. 220 volt akü olsa bahsettiğin gibi bir akü ile bir evin bütün gün ihtiyacı karşılanırdı )))
12 volt x 75 amper ? 900 Watt güç.
Bu 900 watt tam değer değildir, akünün kapasitesi zamanla düşer. Ayrıca deri şarj aküsü değilse sonuna kadar deşarja izin vermez ve sen doğru akımdan alternatif akım üretirken ciddi kayıp oluşur.
Yani sen bu 900 watt ın 600-700 wattını kullanabilirsen şanslısın.
En ekonomik invertörlü klimalar saatte 1,5 kw civarı elektrik tüketir.
Senin bu klimayı 1 saat çalıştırman 75 amper 3 akünün tamamen bitmesi demek olur.
Ayrıca yukarıdaki arkadaş invertör 3kw olmalı demiş ama yetmez.
Klimalar ilk kalkışta abartı amper çekerler. Şehir şebekesi bunu tölere edebilir.
Ama senin inventörün 5kw olsa bile sigortaları atar muhtemelen.
Bunu sorunu klimaya soft starter bağlayarak ilk hareket için gerekli amperi ve enerjiyi azaltarak çözebiliyorlar.
Ama yine ortamı soğutmak için harcanacak btu değeri için gerekli bir watt gücü var.
Bu işi en verimli çözmenin yolu klimayı inventörden gelen alternatif akıma bağlamamak.
Piyasada doğru akım klima kompresörleri var, klimayı direk doğru akım ile çalışacak hale getirmek lazım.
Sonra da akü sayısını ve panel sayısını arttırmak lazım.
Yani günde 10 saat klima çalıştıracaksan minimum sadece klima için 15-20 kw enerjiye ihtiyacın var.
250 lik panellerden günde 4 saat verimli üretse günde 1-2 kw civarı üretir.
Yani senin 15-20 panele ihtiyacın var. Buna ek olarak bu enejiyi depolayacak 200 amper 10-12 derin şarj aküye ihtiyacın var.
Bunların sana maliyeti de 50 bin lirayı bulur. Ve paneller ile akülerin ömürleri 10 seneden az.
Sen 10 sene boyunca günde 10 saatklima çalıştırım kilowatt/saat başı 2 lira ödesen.
Elektriğin brim fiyatını bilmiyorum ama benim işyerime 386kw kullanıma 365 lira fatura gelmiş meskene daha az gelir.
Birim fiyata 0,9 lira dersek
0,9 kw/saat X günde 10 saat X 365 gün x 10 yıl = 32.850 lira
Yani güneş enerjisi ile 50 bin liraya çalıştıracağın klimayı şebekeden 32 bin liraya çalıştırıyorsun )))
Hocam konuyu tamamen yanlış anlayıp yanlış yorumlamışsınız. Akülerin 220 volt çıkardığını söylemedim. Sonuç olarak inverter ile aküler 220volt üretiyor. Bu bağlamda watt 220 üzerinden mi 12 üzerinden mi hesaplanıyor diye birşey söylemiştim. Diğer dediğiniz hesap doğru, şebeke elektriğinden daha pahalıya geldiğini biliyorum. Ankarada en pahalı kw fiyatı 0.72 krş bazı illerde 0.50krş'a kadar iniyor. Akülerle ilgili söylediğiniz şeylerden yola çıkarak aradığım cevabı bulduğumu düşünüyorum. Amacım tamamen güneş enerjisiyle klima çalıştırmak değil bir deney yapıyorum sadece. Teşekkürler.
Kullanacağın mod a ve ısıtma/soğutma seviyesine göre değişir ama ortalama 2-3 saat çalıştırır Ama peki çalışır iken akü de ısınma yapa bilir belki çekimden ona dikkat et
Evet bunu biliyorum o nedenle aküler ve inverter dışarıda duruyor. Güç kaybı olacaktır ancak denemeye değer