Merhaba;
1) Tapuda ya mesken ya da ticari olarak kayıtlıdır bir yer. "Home office" tarzında bir kayıt türü yok. Kullanım bu şekilde olabilir ancak giriş kattaki yer "ticarethane" olarak kayıtlıysa o zaman mat maliklerinden izin almaya gerek yok. Ama "mesken" ise (veya kat irtifakı kurulmamış ve halen arsa olarak gözüküyorsa orası) o zaman mutlaka diğer dairelerinden izin almak gerekiyor. Biz bir şahsa ait olan apartmanın girişindeki dükkanı kiralamıştık dernek için. Bina girişi ile dükkanın girişi doğal olarak farklı. Kapıları aynı değil yani. Buna rağmen muvaffakatname istedi Dernekler Müdürlüğü. Kat irtifakı kurulmamıştı binada, arsa tapuluydu yani. Arsa sahibi tek başına "Bina bana aittir. Dükkan da benimdir. Dernek olarak kurulmasına muvaffakat ediyorum" yazıp imzaladı, tapunun fotokopisini de verdi. Onunla açılışı yapabildik.
Kiracıların muvaffakatı yeterli oluyor diye biliyorum. Tapu sahipleri olması zorunlu değil. Ama emin değilim. Bunu İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü'nün Kuruluş bürosuna sorabilirsiniz.
2) Kurucu üyeler ile kuruluştan sonraki üyeleri karıştırmayın. Kurucu üyeler derneği kurmak için varlar. Sonrasında bunlar yönetim kuruluna veya denetim kuruluna girmeyebilir. Zaten kuruluştan sonraki altı ay içerisinde ilk genel kurulu yapmanız ve yönetim kurulu ile denetim kurulunu oluşturmak zorundasınız. Şöyle örneklendireyim; 7 kişi ile kurdunuz. İlk altı ay içerisinde yeni kişileri derneğe üye yaptınız. Sonrasında da bu üyelerin arasından asıl ve yedek yönetim kurulu ile denetim kurulunu seçeceğiniz genel kurulu yapıyorsunuz. En son aşamada da DERBİS üzerinden Genel Kurul Sonuç Bildirimi'ni veriyorsunuz.
Teşekkür ederim cevaplar için, Tapuda Niteliği : Ofis olarak geçiyor.
En az 7 kurucu ile kurup sonra 6 ay içerisinde yeni üyeler ekleyip asıl ve yedek yönetim kurulunu seçmek lazım. Yani kuruluşta 7 kişinin imzası yeterli ama sonra en az 7 kişi daha dahil etmek lazım.
Doğrumu anladım