Merhaba;
1)
https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-...i-dernek-sorgu adresinden sorgulama yapabilirsiniz.
2) Ev adresini dernek olarak gösteremezsiniz. Dernek bir tüzel kişiliktir ve ona ait bir adresi olması gerekmektedir. Dolayısıyla dernek merkez olarak göstereceği yeri kiralamalıdır veya bir kamu kurumundan geçici süreli bedelsiz tahsis varsa buna dair belge alarak ibraz etmelidir.
Not: Eğer derneğin merkez olarak göstereceği adres bir apartman dairesi ise, yani orası tapuda "mesken" olarak kayıtlıysa, binadaki diğer kat maliklerinden de o adresin dernek olarak kullanılabileceğine izin verdiklerine dair "muvaffakatname" alınmalıdır.
3) Aynı yerde olma zorunluluğu yok. Tüzüğü imzalama zorunluluğu var. Dolayısıyla hepsi aynı sayfaları imzalayıp gönderdikten sonra farklı şehirlerde olabilirler. Yalnız kuruluş aşamasında (eğer yanlış hatırlamıyorsam) üç nüsha olarak hazırlanıyordu tüzük. Dolayısıyla kurucuların tüm sayfaların altına imza atarken üç nüshadaki tüm sayfaları imzalamaları gerektiğini unutmamaları gerekiyor.
4) Derneklerin kapanışı için Genel Kurul kararı gerekiyor. Yani bütün üyelerin katıldığı bir genel kurul yapılıyor ve orada (yanlış bilmiyorsam) üyelerin 2/3'ünün oyuyla fesih kararı alınabiliyor. Yönetim Kurulu "hadi kapattım derneği" diyemiyor yani. Yönetim Kurulu "derneğin feshi gündemli genel kurul kararı" alarak çağrıda bulunabilir. Genel Kurula gidilir. Orada da fesih kararı alınabilir.
5) Derneklerin herhangi bir kuruluş maliyeti yok. Şirketlerde olduğu gibi bazı defterler var kırtasiyeden alınan. Bir de ister kırtasiyeden alınıp Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü'ne tasdik ettirebileceğiniz, isterseniz de sağ üst köşelerinden numaralandırılmış boş A4'leri notere götürüp tasdik ettirebileceğiniz işletme defteri var. Noter bunun için ücret alıyor ama muhasebeciler bilgisayardan bu A4'lere yazdırabiliyor. Öbür türlü İşletme Defteri kullanılacaksa ve gelir-gider kayıtları çok ise elle yazmanız gerekeceği için zor olabiliyor. Eğer çok gelir-gider kaydı olmayacaksa noterden tasdiğe gerek yok. Kırtasiyeden alınacak işletme defteri yeterli olacaktır. Kira sözleşmesi yapmanız gerektiği için bir kira masrafınız oluyor. Bir de kira sözleşmesini vergi dairesine götürerek damga vergisi tahakkuk ettiriyorsunuz (sözleşme tutarına göre değişmekle birlikte 20 TL ile 100 TL arasında bir tutar çıkıyor genelde). Tek seferlik ücret bu damga vergisi.
Tüm işlemleri Valiliğe bağlı İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapıyorsunuz. Muhatabınız orası oluyor.
Merhaba Beyler,
Neredeyse her şeyi r10'dan öğrendiğim için bu soruyuda buradaki tecrübeli arkadaşlara sormak istedim

Bir abimiz kâr amacı gütmeyen ve halka hizmet edecek bir dernek kurmak istiyor. Şahıs Şirketi ve Limited Şirketi kurmanın prosedürünü biliyorum ancak dernek hakkında bilgim yok.
İnternet'te bir araştırma yaptım ancak bir kaç soruma cevap bulamadım. Lütfen bilen arkadaşlar cevap verebilir mi.
Soru 1 :
Kurulan Dernek Adının daha önce kullanılmadığını nasıl öğrenirim yada benzerini nasıl alabilirim.
Örnek : Biz
Paylaşanlar Derneği kurmak istiyoruz daha önce
Paylaşan Dernek diye başka bir kuruluş var bu durumda sorun olur mu ?
Soru 2 :
Ev adresini dernek adresi olarak gösterebilirmiyiz?
Soru 3 :
En az 7 kişi lazım diyor bu 7 kişi kurulum aşamasında aynı yerde olmak zorunda mı ? Çoğu üye başka şehirlerde onlar imzalasa ve gönderse olur mu tüzüğü ?
Soru 4 :
Derneği istediğimiz zaman kapatabilirmiyiz, Şahıs şirketi aynı gün borç yoksa kapanıyor dernekte öyle mi?
Soru 5 :
Dernek kurulum maliyeti nedir, İnternet'de 150 TL felan diyor ancak bu ücreti kim alıyor prosedür nasıl anlamadım.
Cevap veren herkese teşekkür ederim +r10
İyi forumlar