semmajans adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Giderler tıkandıysa kimden dolayı tıkandığını kimse bilemez. Bu durumda ev sahibi de suçlu olamaz. Sonuçta evinin giderleri üst kattakilerden birinden dolayı tıkanmış olabilir. Kat mülkiyetleri kanununda bununla ilgili açıklamalar var fakat tam olarak bilgi sahibi değilim. Okumanızda fayda var.

Hocam o bina sakini biri olarak ödemek zorundasınız. Yada o çöpleri tek tek kimin attığını kanıtlamak ve ondan tahsil edilmesini sağlamak zorundasınız. Tüm bina sakinleri zorunlu size hitaben demiyorum. Büyük bir rakam değil zaten ödeyin başınız ağrımasın. Şöyle düşünün, aynı şey sizin başınıza gelse ve diğer bina sakinlerinin attığı çöplerden dolayı tıkandığını görseniz ne yapardınız? Zaten bu tarz durumlar yasalarla belirlenmiş. Kısacası ödemek zorundasınız.

"Apartman gider borusundaki en ufak sorun tüm binayı etkileyecektir. Bina kanalı tüm dairelerin kanalizasyon atıklarını rögara, buradan da ana kanalizasyon hattına ulaştıran unsurlardır. Apartman yönetmeliği gider borusu hakkında tüm bina sakinlerinin mesul olduğunu belirtir. Bu yüzden bina kanalındaki bir problemde mutlaka tüm bina sakinleri ile ortak karar alınması ve uygulanması gerekiyor. "

İlgili maddeyi bulmaya çalışıyorum ancak durum bu. Üst dairelerin çöpleri çıktığı söylenmiş. Bu durumda genel gider olduğunu anlayabiliriz.

EDİT::::: Kat Mülkiyeti Kanununun 20/1-b maddesine göre “Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.”

Bu maddeden anladığım kadarıyla su basan ev içinde oluşan BİNA ORTAK ATIK GİDER TAMİRATININ bedelinin tüm bina sakinleri tarafından karşılanması gerektiği yönünde. Ayrıca örnek teşkil edecek davalar var googledan bakabilirsiniz. Evini su basan daire sakini zararı komşularına ödetti gibi.
Sizin gibi uzun uzadıya post atmama gerek yok, düşüncelerime tercüman olmuşsunuz İlk postta arkadaş olayı detaylı anlatmamış 3 sayfa olayın daire kaynaklı mı yoksa bina kaynaklı mı olduğunu anlamak için okudum. Ki bu sayfada arkadaş durumun bina kaynaklı olduğunu belirtmiş. Burda ne güzel demişsiniz. "Şöyle düşünün, aynı şey sizin başınıza gelse ve diğer bina sakinlerinin attığı çöplerden dolayı tıkandığını görseniz ne yapardınız?" Arkadaş bu şekilde empati yapsa, olayı kendi başından geçiyor gibi düşünse "ben milletin pisliğini çekmek zorundamıyım. Sorun bina kaynaklı yapılan tadilat ödemesini de bina karşılaması gerekir." diyecek.