Ben size hakaret etmedim, bahsettiğiniz siteleri de biliyorum ve bu soruya cevap verecek yetkinliğe sahip olduklarını düşünmüyorum. Bu katılım bankalarının "kar payları"nın faiz olmadığına inanan birisi varsa faizin de haram olmadığına kendini rahatça inandırabilir.
Katılım bankaları faizleri kar payı adı altında dağıtıyor, bu kar payları da ne hikmetse diğer bankalardaki faiz oranları ile örtüşüyor. İlginçtir, bu kar payı banka zarar etse da aynı faizde olduğu gibi müşterilere ödenmeye devam ediyor. Bana bunun mantıklı bir açıklamasını yapabilir misiniz?
kar payları ile faiz gelirinin yakın ya da aynı rakamlar olması gayet normal,hatta misalen katılım daha fazla bile olabilir.bu tamamen bankanın karıyla alakalı. bir katılım bankası senin paranı kullanarak faizli banka ile aynı oranla satış yaptığında doğal olarak sana faizli banka tutarınca kar verir.
kar ve zarar ortaklığı sisteminde her ay değişken olarak ödeme yapılır.
diyeceksiniz ki neden hiç zarar etmiyor. satılan ev borç bitene kadar hipotek edildiğinden zarar etmeleri de imkansızdır. tarihimizde içi boşaltıln ve bu sebeple paraları geri ödenmeyen binlerce insan var ve hiç bir hak iddia edemiyorlar.
son olarak kişinin kendine neyi inandırdığı değil hakikat önemli bizler için. burada yazarak sonuca varılamaz.tez-antitez mantığıyla her cümleye karşılık cümle aranır ve ifade samimiyeti de olmadığından sonuca varılamaz
sadece şunu yazayım. katılım bankaları sistemleri itibari ile caizdir,fakat bu sisteme uymuyor ise haram işlemiş olurlar fakat bu oraya para yatıranın değil bankanın ve bankayı denetlemekle mükellef olanların sorumluluğudur.