Bu doğru! Size katılıyorum. Yorumunuza ek yapmak istiyorum.
İsteyen istediği fiyatı yazmakta serbest değildir. Asgari ücret neden var? Siz bir işçiyi işe alıp 300 lira vererek tam zamanlı çalıştıramazsınız. (resmi yollardan) Çünkü, bunun sonu 16 saat çalış ve sana bir yemek vereyim tarafına kadar gider. Mesele aynıdır. Hem neyine yetmiyor ki sadece bir öğün yemeğe doğru geri gidersiniz.
Eğer piyasayı düzenlemezseniz emekçinin kolunu kesersiniz. Örneğin; 100 kelimelik bir makale ücretinin en az 1,5 lira olmasını destekliyorum. Çünkü, taban fiyat koymazsanız biri gelip 50 kuruşa yazarım diyor. Piyasayı ve diğerlerini aşağı çekiyor. Diğerleri çok az kazanırken, bana bir şey olmaz diyemezsiniz. Çünkü, çok kazananları da aşağı çekerler. Emeğini kiralayarak hayatta kalanların bu konuya çok dikkat etmesi gerekiyor. Konuyu açanı tebrik ediyorum.
Şurada bir yazı karalamıştım.
Düşürdüğünüz piyasada kendi emeğinizi kiralıyorsunuz. Kapitalizm açısından bakarsanız siz bir ürün/mal gibisiniz. Siz aslında kendinizi satıyorsunuz. Taban fiyatın olmadığı yerde, düzgün işler ve düzgün hayatlar bekleyemezsiniz.
Asgari ücret olmasa, şimdiki asgari ücret kadar bile kazandırmazlar.
Alanınızı korumazsanız köleleşirsiniz! Meslek odaları neden var? Birlikler neden var? Korumazlarsa bir döner ekmek ve bir ayrana
dava bakarlar/hasta bakarlar/fabrikada çalışırlar/makale yazarlar/kod yazarlar ve böyle devam eder.
Emeğini kiralayanlar, emeğini koruyabilmelidir. Kahrolsun sistem falan demiyorum. Piyasadaki standardizasyon sağlansın diyorum.
https://www.r10.net/off-topic/213283...ya-baksin.html yazım karalamadır. Sonuç olarak, standart sağlanmazsa emekçiler kendini özgür sanan köleler haline gelir. İnsanların, duyguları ve hayatı olduğunu unutmayalım.
Size karşı değil, konuya yönelik ekleme yapıyorum. Katkınız için teşekkür ederim.
1.5 TL'ye makale satılınca emekçiyi mi destekliyorsunuz? Binlerce makale aldım şimdiye kadar bu forum vasıtası ile hiç birine demedim ki 1.5 TL'ye yazan var, aldığım en düşük makale geçen sene belki 1.75 TL'den olmuştur. 1.5 TL ye satılan makaleler aynı tornadan çıkmış, bir önceki ve sonraki cümlesinin alakası olmayan, konudan bir haber saçma işler. (Düzgün yazanları tenzih ediyorum, şimdiye kadar karşılaştıklarım bu şekilde) Bunun karşılığında çalıştığım yazarların teslim ettiği işleri kontrol etmem hiç bir zaman gerekmedi, gözüm kapalı müşterime ilettim ve hiç pişman olmadım. Keza grafik işlerinde de daha hiç 50 TL'ye logo yaptırmadım, forumda kendini ispatladığını düşündüğüm grafikerler ile çalışıyorum, bir reklam, grafik tasarım gerektiğinde yine gözüm kapalı müşterime iletirim, kafam rahat çalışırım. Bir de teslim edilecek işi kontrol edeceksek yaşamaya vakit kalmaz, satın aldığım işlerde ne bir tipografik hata olur, ne de müşterim o işin benzeri ile kazara da olsa karşılaşır. Adam belki akademik kalitede makale üretiyor, piyasa 1.5 TL olduğu için mahalle baskısı yüzünden 1.5 TL'ye satmak zorunda kalıyor. Keza piyasa 1.5 TL kelimesini ezberlemiş.
Asgari ücret konusunda ise, tamamen makalenin 1.5 TL olması ile paralel düşünüyorum, asgari ücret saçmalığı yüzünden ülkenin yarısı asgari ücret ile çalışıyor, sebebi o işin o kadar etmesi değil, asgari ücretin kolay bir arkasına saklanılacak bahane olması. Gidipte PHP panel yazmak limiti 500 TL dersen (teknik olarak mümkün değil ama oldu diyelim) herkes 500 TL'ye panel yazmaya başlar, işini düzgün yapanlarda ya düzene uymak ve iş kalitelerini düşürmek zorunda kalırlar (Kaliteli işe ulaşamazsın) ya da sektöre küsüp çekilirler. Bir tek ucuzlar ve iyiler kalır. İyilerde piyasa durumunu görüp fiyatlarını iyice yükseltirler. Orta kalite işleri yok edersin (Aynı bugün orta direk kavramı kaybolduğu gibi, tek suçlusu asgari ücrettir). *Bunun yanında hiç bir zaman kaliteli adama asgari ücret teklif dahil etmedim.
Forum üzerinden bu kadar ticaret yapmama rağmen bir tane şikayet mesajım mevcut değil. Neden? Çünkü kaliteli olduğunu düşündüğüm kişiler ile kaliteli işler yapıyorum ben de kaliteli müşterilerime kaliteli işleri gururla sunuyorum. Bu zincirde kimse demiyor ki 10 kuruşluk işi 5 kuruşa yapalım. Aksini yapsam eminim bir çoğu gibi, mesaimi bırakıp günde 10 kere şikayet mesajı kovalamak gerekirdi.
100 TL'ye iş yaptırmak isteyen müşteri benim hedef kitlem değil zaten, o işi 30 TL'ye yapan kişi de keza rakibim değil. Yaptığım işi anlamayacak müşteri profili ile zaten ben de anlaşamam, o ilanı açan arkadaş ne iyi etmişte fiyatını yazmış, projeyi anlamak bile vakittir,
forumdan kaç kere antetli kağıda kaşeli imzalı yapılacak işin içeriği ile ilgili teklif aldınız? Benim verdiğim tüm tekliflerin düzeni bile vereceğim işin kalitesi hakkında müşteriye ipucu verir,
kendini konforlu ve güvende hisseder. Kimin işi ne kadar ücrete yaptığı ile uğraşmak yerine işinizde fark yaratırsanız, o işin alıcısı illaki çıkar. Söz konusu sitede 2000 model hurda Fiat ve Hyundai modelleri de mevcutken, bayisinden sıfır BMW araştırırken bulursunuz kendinizi. Her işin bir satıcısı ve alıcısı muhakkak mevcuttur. Ama kaliteli müşteri ile çalışmak sizi kaliteli hissettirir, anlamsız gel gitler yerine kaliteli zaman geçirirsiniz.
Herkes her malı istediği fiyata almak ya da satmak istemekte özgürdür. Regülasyon uzun vadede sadece kaliteli işin hakkını öldürür.
Ekleme: Asgari ücretin altında çalıştıracak adam zaten asgari ücret altında çalıştırıyor, talep var ki personel bulmakta sıkıntı da çekmiyor. Hiç bir kanun ve ceza o adamı yıldırmıyor. Ama asgari ücretin 1.5 2, 3 katını hakeden adama da asgari ücret teklif ediliyor. Sebebini zaten açıkladım. Sanıyor musunuz ki 50 kuruşa makale yazan yok.