Edit: Biraz uzun olmuş kusura bakmayın

Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir buralarda yoktum, girmeye fırsat bulmuşken bilgisayarla ilgili problemimi de bilgililere sunayım istedim

Öncelikle öğrenciyim ve bilgisayar almak için 4000-5000 civarı bir bütçe belirledim (modeline göre 5400-5500 düzeyine esner ama mümkünse esnemesin ). Bilgisayardan performans beklentim PS, AI gibi tasarım programlarını ve Android Studio, VS gibi yazılımları da ayrıca problemsiz çalıştırması. Özellikle 3D ve video ile uğraşmak gibi bir planım yok ancak ara sıra render işim düşebilir ya da birden 3D modellemeye de merak sarabilirim diye buna uygun yazılımları da yüksek hızda değil de optimum düzeyde çalıştırabilmesi fena olmaz.
Bunların yanında cihazdan ince ve hafif olması yani gittiğim yerde açıp çalışabilmeme olanak sağlaması gibi bir arayışım var zira bölümüm gereği her yerde okumaya ve yazmaya müsait olmam gerekiyor.

Şu anda elimde HP Pavilion 15-AK103NT var (şu an bende değil ancak servis yüksek ihtimalle sağlam biçimde göndereceğini söyledi). Bu cihazın özellikleri Intel i7 6700HQ, GTX950M, 16GB RAM ve 1TB HDD'dir. Cihazı son kullandığımda performans anlamında beklentilerimi karşılıyordu ancak taşınabilirlik olarak daha iyi bir cihaz bulabileceğime inancımdan ötürü bu cihazı satmayı düşünüyorum.

Elimde iki model var
- Dell Inspiron 5490 (i7-10510U, MX230, 8GB RAM, 256GB SSD): Bu cihazı taşınabilirlik, işlemci gibi tüm yönlerden çok beğendim ancak MX230'un nasıl bir GPU olduğu hakkında fikrim yok. GTX950M'den iyi olacağını söyleyen de var yanına yaklaşamayacağını söyleyen de. 3D ve render'a kalkışırsam altından kalkar mı bilmiyorum. MX230'u bilen varsa ve belirtirse sevinirim
- Lenovo Ideapad 330 (i7-8750H, GTX1050, 8GB RAM, 1TB HDD): Bu cihazın işlemcisi ve ekran kartı bir önceki modelden çok çok daha iyi, taşınabilirlik ve tasarım bakımından da geçer notumu aldı ancak arkadaşım kullanıyor ve internete girmek dışında bir amaç için kullanmamasına rağmen çok şikayetçi. Aynı şekilde Hepsiburada yorumları da bilgisayarı yerin dibine sokar düzeyde ve özellikleriyle örtüşmeyen bir deneyim sunmaması şüpheye sürüklüyor. Kimisi problemin SSD'de olduğunu söylüyor ve alıp 240GB SSD takarsam bana masrafı 5500'e yaklaşacak ve buna değiyor mu bilmiyorum.

Bu fiyat aralığında saydığım özelliklere sahip yeni cihaz önerilerinizi de kabul edebilirim. Teşekkürler.