Merhabalar, 5-6 yıldır vejetaryen, 2-3 yıldır veganım
Genel olarak yemek üzerine muhabbetler dönecektir fakat işin felsefi boyutunu düşünen biriyseniz bence esas odak noktanız sağlık/giyim gibi diğer temel ihtiyaçları kapsayan tüketimler olmalı, bu alanların alışkanlığı geç kazanıldığı gibi zorlukları da fazla
Yine olayın felsefi boyutunu baz alarak şunu diyebilirim ki vegan x, vegan y gibi ürünler ile tüketimin devamlılığını sağlamayı amaç edinmiş kesimden de uzak durmanız lazım, durmazsanız hem pahalı hale gelir hem tüketim odaklı çarkta devam etme zorunluluğu devam eder.
Beslenme konusu ise yaşadığınız yere (metropol, köy ayrımı) göre değişkenlik gösterir. Eğer şehirde yaşıyorsanız dışarıda beslenebilmek oldukça zor. Vitamin konusunu ise hiç kafanıza takmayın, eğer dikkat ederseniz çok sağlıklı beslenirsiniz. Kendinize belli başlı 3-5 ürün/tarif ayarlayın ve zor zamanlar için sürekli yanınızda bulundurun. Mesela kabak çekirdeği veganlar için kutsal olabilecek kadar materyal içeriyor

Filizlendirilmiş tahıl/bitkiler çok besleyici, kurutulmuş gıdalar, turşular önemli olanlardan birkaçı...
Bir anda protein kesildiği zaman hunharca karbonhidrat tüketimi - ve döngüsünü- etrafımda olan vegan arkadaşlarımda çok görüyorum. Karbonhidrat isteği aşırı artıyor, bunun için protein ağırlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz.
İlkokulda yaptığımız gibi beslenme çetelesi yaparsanız başlangıç için daha kolay olacaktır.
1 günlük örnek beslenme: (alternatifli olacak, bi günde hepsi yenmez

)
Sabah kahvaltısı: tahin, zeytin, keçiboynuzu pekmezi, dut pekmezi, havuç haşlama, kuru domates haşlama, meyve tabağı (chia tohumu ekli)
Öğle yemeği: Sebzeli kinoa pilavı, humus, bulgur pilavı, falafel, mantar çorbası, karalahana salatası
Akşam: Tofu, taze fasulye, lahana turşusu, yeşil mercimek köftesi, ıspanak çorbası
Ara öğün1: yulaf ezmeli meyve tabağı
Ara öğün 2: buharda haşlanmış karnabahar, filizlenmiş keten tohumu
Ara öğün 3: cevizli, bademli kabak tatlısı
B12 üzerine türlü türlü masallar var

Eğer köyde iseniz hiçbir türlü destek almadan sadece toprak ile buluşabilmiş bir çeşmeden su tüketmeniz yeterli olacaktır. Eğer şehirde iseniz ben olsam ilaç yerine su mercimeği alır üremeleri ile elde ettiklerimi tüketirdim, eser miktarda olan diğer ürünleri hesaba katmadan su mercimeği ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacaktır.
Son olarak arkadaş/topluluk muhabbetlerinde maruz kalacağınız geyikler için şimdiden sabırlar diliyorum. Dilediğiniz zaman p.m ile soru sorabilirsiniz, kararınız için tebrik ediyorum
Kamu spotu: VEGAN OL!
(Tekrar okuyamacağım kadar uzun oldu, hatalı yazım için şimdiden kusura bakmayın)