Öncelikle giriş yapayım ki yazacaklarım anlaşılır olsun.
Ukrayna schengen vizesiz girişe alındı ve Avrupa'nın en çok önem verdiği konu kaçak göçmenlerin durdurulması. Ukrayna'nın Polonya sınırında hergün 5-6 Türk sınır muhafızları tarafından Avrupa'ya kaçak geçerken durduruluyor. Ayrıca bu kaçak göçmenler Ukrayna'ya kimlik ile gidip buradan 5-10 bin euroya sahte pasaport temin ediyorlar. Yani pasaport sehteciliğii de sık rastlanıyor o yüzden yeşil pasaportluları bile detaylı inceliyorlar. Özellikle bölücü örgüt sempatizanları ve fetöcüler gürcistan ve ukrayna gibi ülkeleri kaçış adımı olarak görüyorlar. Geçen sene Kharkov'da okuyan 2 Türk kız öğrenci, erkek arkadaşları tarafından öldürüldü. Türk çocuk Türkiye'den kimlikle gidip kız arkadaşını öldürüp kimlikle Türkiye'ye geri döndü. Bu tarz şeyler Ukrayna'da infial yaratan şeyler. Bir de üzerine gece hayatı ve kadın için gidip sapıtan insanlaır taciz eden genç abazaları katınca Ukrayna'da Türk imajı aşırı sarsıldı. Sosyal medyada sayfası olan güzel ukraybalı kızların hemen hepsinin bir tarihte sayfasına cinsel organının resmini gönderen Türkler mevcut. Yani Artık Türklere antipati ile bakıyorlar. Para yiyici kızları saymazsak doğru düzgün aile kızlarının çoğu bir Türk ile sohbet bile etmek istemiyor.
1) Lviv'den giriş çok zorlaştı. Doğum yeri ne yazıyor kimlikte ve pasaportta. Doğu şehirleri ise 2 kat zorlaşır işiniz. Açık açık Kürt müsün Türk müsün diye sorulabiliyor. Pasaportu olsun olmasın, hatta yeşil pasaportlular dahil tüm Türkleri sorgu odasına alıyorlar ve bekletiyorlar. Buna tepki gösteren, 3. dünya ülkesi bize nasıl böyle muamele yapar diyen bazı egosu yüksek adamlar yüzünden artık görevlilerin tavırları da sertleşmiş durumda. Ev kiralasan da iptal edilebilir bir otele rezervasyon yapın. Adamlar turist olduğuna inanmazlarsa geri gönderirler ve son zamanlarda Ukrayna'dan geri gönderilenlerin sayısı aşırı arttı. Her uçtakta bazen 20-30 kişi geri gönderebiliyorlar. Geri gönderilmemek için tüm evraklarının çıktısını yanında bulunbdur. Dönüş bileti, otel rezervasyonu, öğrenciysen öğrenci kimliğini vs... Çalışıyorum dersen mesleğini, öğrenciyim dersen okuduğunu kanıtlamanı isteyebilirler. Pasaportumda 10 ukrayna giriş çıkışı olduğu halde son girişimde Bana şirketim var dediğimde kartvizit sormuşlardı. Ayrıca 1000 lira kişi başı yeterli değil. Kişi başı kalacağın gün kadar 50 dolar + 250 dolar girişte cebinden nakit olarak bulunmalı. Yani 350+250= 600 dolar kişi başı cebinizde olmalı. Harcamak zorunda değilsin ama bulundurmak zorundasın. Yoksa almama ihtimalleri yüksek. Sorgu odasında kamera karşısında soru soruyorlar ve cebinden paranı çıkarıp kameraya göstermeni isteyebiliyorlar. Her soru herkese sorulmuyor, tipin, şeklin, pasaportundaki önceki damgalar vs... Şüphelendikleri kişilere daha çok soru soruyorlar ama tek erkekleri daha çok ve detaylı sorguladıklarını biliyorum. Şimdi birileri öyle değil biz gittik diyebilirler, benim her ay gidip gelen arkadaşlarım var. Ukrayna'da şirketim var. O yüzden yakından takip ediyorum. Evet bazen hiç sıkıntı çıkarmadan herkesi alabilirken bazen devlet memurlarını bile geri gönderebiliyorlar. Herşeyi kitabına uygun hazırla ki ellerine seni geri gönderecek neden verme.
2) Uzun süreli konaklamada ev daha avantajlıdır ama eve giriş çıkış saatleri, ev sahibi ile buluşma gibi konuları iyi ayarlayın. Lviv sokakta kalabileceğiniz bir yerde sabahlayabileceğiniz bir şehir değildir. Gece 11 de uçağınız iniyorsa şehre inmeniz gece saatlerini bulabilir ev sahibi gelmeyebilir vesaire gece ortada kalmayın.
3) Aşırı soğuk olur mu? Elbette soğuk olur. Kars'ta yaşıyorsan çok soğuk demezsin. Ama Adanalıysan muhtemelen Lviv'de kış gezmesine yetecek kıyafetin yoktur. Gitmeden kendine kıyafet edin. Kıyafet kadar önemlisi ayakkabı. Kalın tabanlı bot ve altına keçe koy. Ayaktan çok üşürsün yoksa.
4) Ortam ve çevre konusunda Türklerden ve Azerilerden uzak dur. Gece hayatına gireceksen taksi ile git taksi ile gel. Bir de ulusal bayramlarını, milli maçlarını takip et. Ukrayna'nın ülkücü kesimidir Lviv. Milliyetçidirler ve milli maç sonrasında ya da özel milli günlerde toplanan bazı ırkçı gruplara dikkat etmek lazım. Türklere saldırılar olduğunu görmedim ama duydum. Ama mesai günlerinde ve mesai saatlerinde son derece güvenlidir. Sadece duyduğunu fantezilere kapılıp her kızla konuşmaya kalkmayın.
5) İngilizce yeterli olur. Lviv de normal restoran ve kafelerde ingilizce menü bulunur, ingilizce konuşan insanlar şehir merkezinde bulunur. turistik bir şehirdir.
6) Kişi başı 1000 lira yeter diyemem. Grivna son 1 senedir aşırı yükseldi. Eskiden 1 lira 8 grivnaydı artık 1 lira 3,5 grivna. Yani 1000 lira 3500 grivna yapar. Günde 500 grivnaya ancak 3 öğün yemek yersin. Gece hayatı falan olmaz o para ile.
7) Yanına elbette dolar al. Türk lirası bozan yerler şehir merkezinde ve kur farkından kaybınız olur. Havaalanında şehre inecek kadar dolar bozdurun. Kalanını şehir merkezinde bozdurun.
8) Uber mevcut bir de UKLON var. UKLON fiyatları daha iyi ve daha çok araö Uklon ile çalışıyor.
Hocam vallahi çok teşekkürler ama kafama bazı ciddi konular takıldı.Özel numaranızı rica etsem,çok kısa vaktinizi alsam olur mu?
Saygılar