Teşekkürler hocam.

sambaras90 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ben de hemen tavsiyelerimi yazayım. Daha anlaşılır olması adına belirli başlıklara da ayıracağım.

Doğru nefes

Öncelikle şunu söylemeliyim ki diyaframınızı kullanmıyorsunuz. En kısa sürede diyafram egzersizleri yapmanızı öneriyorum. Nefes aldığınızda göğsünüz şişiyor ya da omuzlarınız hareket ediyorsa maalesef yanlış nefes alıyorsunuz. Diyaframınızı kullandığınızda her 3-4 saniyede bir nefes almanız gerekmeyecek, çok daha uzun süreler nefesinizi aktif olarak kullanabileceksiniz. Ben bir nefeste 17-18 saniye kadar zorlanmadan okuma yapabiliyorum ancak senelerdir, her gün egzersiz yapıyorum.

Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil değildir.

Bu genelde diksiyon derslerine yeni başlayanların şaşırdığı bir cümledir ancak gerçek bu. Türkçe'nin belli yazım kuralları ve okuma kuralları vardır.

Örnek: geleceğim --> gelice:m (: anlamı 2 defa seslendirilmesidir. Yani geliceem olarak okunur)
kağıt --> kaat

Bunlar için de en kısa sürede diksiyon dersi almanız ya da internetten araştırıp, öğrenmeniz gerekir.

Vurgu

Türkçe fonetik bir dildir. Kelimelerin doğru vurgusunu yaptığınızda kucağınıza mükemmel gelir. Bu yüzden cümlelerde önemi olan kelimelere vurgu yapmalı ve bu konuda kendinizi geliştirmelisiniz.

Artikülasyon ve doğru okuma

Ağzınızı açarak okuma yapmanız size yarar sağlayacaktır. Buna ek olarak, bazı bilinen yanlışlar vardır. Örneğin "benzer" kelimesinin ilk e harfi kapalı e harfidir. Kendi kelimesi içindeki e harfi de kapalı e harfidir.

Tempo

Okuma yaparken asla heyecan yapıp, hızlı okumaya çalışmayın. Her metnin kendine ait bir temposu olur. Bazen hızlı okuma yapmak gerekir ancak bu hızlı okuma kesinlikle anlaşılır ve temiz olmalı. Kelimeleri yutmamaya ve her harfi temiz çıkarmaya özen gösterin.

Özet geçecek olursam, bu yukarıda bahsettiğim konuları araştırır ve günlük egzersizlerle kendinizi geliştirirseniz güzel bir okuyucu olabilirsiniz. Bol şans.