Arkadaşlar bu konuda etrafta saçma bilgiler dolanıyor ve cahillik görünce dayanamıyorum. Sağlıklı bir insan olarak aklıma gelenlere size söyleyeyim yanlış bir düşüncem varsa düzeltelim ki kafam da soru işareti kalmasın.
Notlarım ; 1- Aracı hep aynı tarz araçlarla kıyaslıyorlar tamam bunda sorun yok. Lakin neden alım gücü ve o ülkenin maddi olanakları üzerine fiyat belirlemesi yapmıyorlar.Bizim aracın fiyatını bilmemekle birlikte 200.000 TL+ olacağı gibi bir fikir ve ben de bu aralarda olacağını düşünüyorum. 150 olsa ne olur

. Örneğin kıyasladıkları Tesla modeli var. Ya bu Tesla üretildiği ülke de ne kadar ? Bizim cahiller kusura bakmayın böyle hitap etmek zorundayım. Tesla'nın ücretini TL ile çarpıp söylüyor. Ya canım arkadaşım şöyle ;
Amerika asgari ücreti ne kadar bilmiyor bile. Benim arkadaşım orada Burger'da çalışıyor saati 7,6 dolar. Bakın minimum'dan hesaplıyoruz. hadi 1.700$ diyelim
Tesla Model S kendi sitesinde 72.000 $ | 72.000/1700 = 42 AY
Yerli Otomobil 200.000 TL olsa | 200.000 /2324 = 86 AY
Yerli otomobil 150 K olsa | 150.000/2324= 64 AY
Ki bu arabalar arasındaki farkı biliyorsunuz ki emin olun fiyat bazında çok düşük söyledim çünkü bu arkadaşım hafta sonu çalışmıyor. Hafta içi de bir gün yarım gün çünkü okulu var. Bakın burada yerli arabaya değil fiyatına kızıyorum. Bu araba bu kadar etmez. Üsteki hesaplamaları görüyorsunuz. Araç 200K olsa 2 katından da fazla süre çalışma süresi demek! Sayılar her şeyi gösteriyor anlayanlar anlayacaktır.
2- Başka bir örnek gördüm SUV kıyaslamalarında bir takım arabaları koymuşlar ve bizim ki en düşük olacak demişler.
Örneğin ;
Kıyaslanan araba 1 : Bilmem ne model 400.000 TL
Kıyaslanan araba 2: Bilmem ne model 360.000 TL
Kıyaslanan araba 3: Bilmem ne model 290.000 TL
Kıyaslanan araba 4: Bilmem ne model 256.000 TL
Bizim araba ise ; 200.000 TL
Ya aga bunu yapan zihniyet nedir ? La bu kıyasladığınız fiyatlar TÜRK PARASI TÜRK!!! Bu arabalar buraya geldiğinde eşşek yüküyle vergi var üzerinde. Araçlar vergili olduğu halde bu fiyatlar var ve vergili fiyatları üzerinden fiyat kıyaslaması yapan zihniyet var. Ula araba bizim bizim. Ne vergisi. Yav 100 Bin tl etmeyen 2 bin motor üstü araba burada kaç kat artıyor bilen yok mu? sen niye arabanın vergisiz haliyle kıyaslamıyorsun ! O arabanın resmi bedeli(Üretimi +firma kaari + kargo ulaşım v.b+satış çok başka bizim ülkemiz yüzünden böyle pahalı duruyor.).
2. Özet : Rakamları sallıyorum ki sizlerin daha fazlasını bulacağınızı biliyorum. Türk parasıyla 0- 100.000TL alan yabancı araba TR' gelince oluyor 300-500K sonra sen arabaya değer biçerken 300-500K üzerinden yorumluyorsun. Ve o araba 300-500K bizimkisi 200K deyip seviniyorsun,*** böyle bir mantık olabilir mi ?
NOT : Belki yanlış düşünüyorum ama şuan ki düşüncelerim budur. Ben istemez miyim yerli arabaya bineyim. Bir de örnek aldığım tesla model s:
) Model 3 üzerinden gidersek vay halimize... Ki model 3 ' de sağlam araçtır.
Not 2 : Bu söylediklerim ne kötülemedir ne de eleştiridir. Bu söylediklerim gerçektir. İçine sert bir yorum katmıyorum bile. Ama böyle güzel durumda bile halkı soymaya çalışmanın anlamı yok.
Ya arkadaş burada da sıfır farklı paketler 50 K 75K 100K araçlar çıksa kim almaz ? En kötü ihtimalle herkes son model sıfır araç alır 50K'ya
Fikirler değişmek içindir. Mantıklı bir şey olur ve ikna ederse fikrimi değiştirim. Lakin lütfen bunu yerli otomobile söylenen bir karşıt görüş olarak algılamayın çünkü eminim böyle algılayabilecek insanlar da var. Burada araba hakkında herhangi bir yorum beyan etmedim. Edit: Arkadaşlar sonradan yazım hatalarımı da gördüm, şimdiden kusura bakmayın resmen sinirle yazdım. 1-2 kez sildim ya yazma şimdi ne gerek var moduna girdim derken yazmış bulundum.