digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Herkes koltuğu yatıran adamı linç etmiş ama ben hiç öyle düşünmüyorum.

Bu problemi ilk kez yaşadığınızı düşünmüyorum. Uzun boyluysanız her otobüs yolculuğunda benzer problem yaşarsınız. Uzun boylusunuz diye insanların size iltimas göstermesini beklememelisiniz. Size ayrılan bir bölüm var. Ve bu bölüme sığmıyorsanız, öndeki adamın kendi kullanım alanını daraltmasını isteyemezsiniz.

Bu işin adap ile görgü ile falan alakası yok bence. Şikayetinizi adama değil firmaya yapmanız gerekiyor. Otobüse bir sıra eksik koyarak, biletleri 5 lira zamlı satarak yolculara nefes alacak daha fazla yer verebilirler. Adam bilet parasını vermiş. Ve bu verdiği para karşılığı bir koltuk almış. Bu koltuğun yatma mekanizması arızalı değilse, mekanizmanın el verdiği oranda geriye yaslayabilir. Arkasına uzun boylu adam düşmesi bu adamın suçu mu? Arkasına kısa boylu kadın düşen sonuna kadar yatırsın, arkasına uzun boylu adam düşen koltuğunu az yatırsın diye mantık olur mu?

Siz uzun boylusunuz diye size özel iltimas yapmak zorunda değil. Verdiğiniz bilet parası kendi koltuğunuza ait alanı kapsıyor. Ve bu alan önünüzdeki adamın yatırdığı noktadan, sizin arkaya yatırabildiğiniz noktaya kadar geçerli. Bu alana sığmıyorsanız adama sinir yapmanız saçmalık. Bu adama nasıl hitap ettiğiniz bilmiyorum ama kibarca mazuriyeti anlatsanız ve adam koltuğunu biraz kaldırsa bukibarlık incelik olur. Ama bahsettiğiniz gibi uzun yolculuklarda yapmaması da bir görgüsüzlük, hayvanlık falan olmaz. Adam da uyumak istiyor ve ne kadar yatırırsa o kadar rahat uyur. Ve koltuğun yani firmanın ona sağladığı sınırların sonuna kadar koltuğunu yatırabilir.

Eğer uzun boyluysanız biletinizi daha erkenden alıp, en ön ya da orta kapı arkası gibi önünüzde kimsenin koltuğunu yatıramayacağı koltuk seçmeniz lazım. Ben şişman bir adamım, bir kişilik alandan taşarım. Ve dizlerimde menisküs var uzun süre kırınca ağrıyor. O yüzden uçak bileti aldığımda ekstra para verir acil çıkış alırım. Ya da otobis bileti alıyorsam ya 2+1 otobüslerin tekli koltuğunu yoksa 2 li koltuğun 2 sini de alırım. Eğer buna bütçem yetmiyorda param yoksa, yol 10 saat de olsa kendimi sıkıştırıp diğer adamı mümkün olduğunca az rahatsız etmeye çalışırım.

Siz uzun boylu olduğunuz ve otobüsün koltukları dar olduğu için hiç bir suçu olmayan önünüzdeki adamın koltuğunu yatırmayıp kendi alanını sizin rahatınız için kısıtlamasını istiyorsunuz. Bence burada hakkı olduğundan fazla alan isteyen sizsiniz.
Yanlışınız var. Ben adama kendi koltuğunu benim için daraltmasını istemedim.Otobüse bindik ve otobüsün motoru çalıştığı anda kişi koltuğu arkasına doğru iyice yasladı. O yaslayınca benim dizlerimi sıkıştırdı. Ben kendime ayrılan bölüme zaten sığıyorum ve kimseden iltimas beklemiyorum. Kişi benim yerimi de gasp ediyor. O an koltuğun yataylık derecesini ben gördüm siz değil. Etraftaki diğer yolculardan da koltuğunu yatıran vardı fakat kimse bu önümdeki kadar yatırmamıştı.

Ben kendime ayrılan yerin parasını ödedim ve o kişi benim yerimi de kullanmaya çalıştı. Kişiyi ilk başta çok nazik şekilde " koltuğunuzu biraz düzeltirmisiniz dizlerimi sıkıştırıyor da" dedim ve bunu otobüs kalktığı anda kendisi koltuğu yatırırken dedim. Ardından öyle devam ettim ve ilk molada markete gittim. Marketten döndüğümde kişi inatla daha da çok yatırmıştı koltuğu. Bunu muavine söyledim ve bana göre mantıksız bir cevap verdi. Bende sıkış pıkış o şekilde gittim ve gece uyuyakalmışım. Sabah uyandığımda adamın daha da yatırmış olduğunu gördüm. Yani adam benim farketmediğim her an koltuğu daha da arkaya yatırıyordu inatla. 2+1 otobüstü zaten ve ben de tekli sıradan almıştım koltuğumu. Tekli koltuklar daha pahalı olmasına rağmen sırf rahat etmek kimseye bulaşmamak için aldım o koltuğu.

" kendi alanını sizin rahatınız için kısıtlamasını istiyorsunuz " bu cümlenizi gerçekten hayretler içinde okudum. ben kimsenin alanını benim için kısıtlamasını istemedim. herkesin kendi alanını kullanmasını istedim. kişi her defasında benim alanıma daha fazla giriyordu.

Ysm adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
bildiğim kadarı ile o koltukları sonuna kadar yaslama her oturan yolcunun hakkı. sende yaslıcaksın. uçakta aynı problemi yaşamıştım. Ben rahatı severim direk koltuğu arkaya yaslarım kadının biri kıl bir şeydi hostese şikayet etti oda yapacağımız bir şey yok bu onun hakkı dedi. Kadında o halde beni başka yere alın dedi başka yerde olmadığı için uçuş süresi boyunca inadına öyle gittim
ee ben sonuna kadar yaslarsam arkamdaki ne yapacak onu hiç düşünmüyormusunuz ? koltukların yaslama imkanı çok fazla. yani kişi koltuğu max yaslarsa televizyon benim suratıma kadar gelir. ee herkes öyle yapsın bu mu yani çözüm ? nerede insanlık , nerede hoşgörü. önümdeki yasladı diye ben de arkama yaslarsam bana çözüm olmayacak ki ? koltuğu yaslamam sadece sırtımı daha da aşağıya götürür. benim dizlerime halen önümdekinin koltuğu sıkıştırır ?

digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İnsan olmak ve kibar ince insan olmak farklı şeylerdir.
Sizin kibarlık, incelik yaparmışsınız, ama bu ekstra kibarlık ekstra incelik.
Bunu yapmadığınızda kaba, kötü biri olmaz, insanlıktan çıkmazsınız.
Herkes başkasının rahatı için kendi hakkı olan rahatlıktan fedakarlık etmek zorunda değil.

Olayın tamamını okumamışsınız ya da farketmemişsiniz.
Öndeki adamın önündeki kişi koltuğunu yatırmış.
O da önümdeki koltuğunu yatırdı, arkamdaki uzun diye ben niye arada kalayım demiş.

Şimdi arada bir uzun boylu arkadaş var diye önündeki herkes 8 saat yolda koltuk yatıramayacak mı?
Ayrıca arkadaşın o kişiye nasıl rica ettiğini bilmiyoruz, buraya yazdığına göre önce adama bilenmiş sonra rica etmiş.
Ses tonu ve hitap şeklini duymadan yorum yapıyoruz.

Yani burada koltuğunu yatıran adam normalini yapıyor.
Arkadaş ekstra bir incelik istiyor, eğer adam bu inceliği yapmazsa kaba, haksız, kötü bir adam olmaz.
O koltuğu yatırmak herkesin hakkı, araya sığmayanlar kendilerini, yolculuklarını, kullanacakları seyahat şeklini buna göre seçmeliler.

Zorda kalırsanız bir insandan hakkınız olmayan bir şeyi rica edebilirsiniz, yaparsa Allah Razı olsun dersiniz ama yapmazsa Allah Belanı versin dememelisiniz.
Ki arkadaş bazı mesajlarda hakkı olmayan bir konuda adamla tartışma, kavga çıkarma gibi ifadeler kullanmış.
"Öndeki adamın önündeki kişi koltuğunu yatırmış."
Onun önündeki kişi koltuğunu hiç yatırmamıştı adam kendince bahane uyduruyordu. önündekinin koltuğu stabil duruyordu.

"Ayrıca arkadaşın o kişiye nasıl rica ettiğini bilmiyoruz, buraya yazdığına göre önce adama bilenmiş sonra rica etmiş."
Kişiye asla önce bilenmedim. Otobüs motoru çalıştığı anda kişi koltuğu indirdi ve aynen şöyle dedim " pardon koltuğu biraz düzleyebilirmisiniz. boyum uzun ve koltuğunuz dizlerimi sıkıştırıyor da " kişi de bana önümdeki de bana yasladı benim de boyun uzun napayım dedi . boyu uzun değildi dizleri gayet rahat sığıyordu. önündeki de koltuğu yaslamamıştı.

"Arkadaş ekstra bir incelik istiyor,"
Ben kimseden incelik istemedim. Tek istediğim otobüste bana ayrılan kısmı kendim kullanmak. Fakat kişi tüm seyehat boyunca birkaç saatte bir koltuğu inatla daha da yasladı.

"Zorda kalırsanız bir insandan hakkınız olmayan bir şeyi rica edebilirsiniz"
Hakkım olmayan şey dediğiniz otobüste parasını ödediğim bana ayrılan yer sanırım

"hakkı olmayan bir konuda adamla tartışma, kavga çıkarma gibi ifadeler kullanmış."
o mesajları sadece buraya yazdım. otobüste rezillik çıkmasını istemediğim ve kişi benden 20 yaş büyük olduğundan saygılı davranmak istediğim için kişiyle birdaha hiç diyaloğa girmedim.

AwoApp adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Konu altında yazanlara bakıyorum da R10'da resmen toplumun derdini konuşarak anlatamayan cahil dip avam kesimi varmış da bizim haberimiz yokmuş. Sen de onu rahatsız etçiler, başka yollardan hallet o laftan anlamazcılar, adama etmediği hakareti bırakmayıp ben şöyle yaparımcılar. Gören de sanacak konu sahibinin koltuğu gasp edilmiş, otobüste başına bir şey gelmiş. Adam sadece kendisine verilen hakkı kullanıyor. Geceleri otobüste isteyen dilediği gibi koltuğunu yatırır. Buna ne muavin karışabilir ne kaptan ne arkada oturan yolcu. İkiniz de aynı parayı veriyorsunuz sırf sen rahat et diye neden adam kendi rahatından ödün versin ? İkiniz de eşit hakka sahipsiniz, oraya sığmaman senin sorunun. Adam sorununa anlayış gösterip yardımcı olmuyorsa yapabileceğin bir şey yok. O da onun ayıbı olsun.

Boy 1.90 ise uzak mesafeler için farklı ulaşım seçeneklerini kullanacaksınız. Benim de boyum uzun, otobüste rahat edemediğim için uzak mesafeleri uçakla gitmeye çalışıyorum, olmadı daha geniş otobüsleri tercih ediyorum, olmadı tekli koltuk seçip ayaklarımı koridora uzatıyorum geceleyin kim ne gezecek koridorda. Hiçbiri olmadıysa adam düzgün bir dille söylüyorum adamı anlayış gösterilse ne güzel göstermezse de bir çomar edasıyla adamı rahatsız edip benim rahat edemediğim otobüste kimse istirahat edemez triplerine girmiyorum. Kendi hakkınızı yedirmeyin elbette fakat kendi hakkımı koruyorum ayağına da kimsenin hakkına girmeyin.
" İkiniz de eşit hakka sahipsiniz, oraya sığmaman senin sorunun. Adam sorununa anlayış gösterip yardımcı olmuyorsa yapabileceğin bir şey yok. O da onun ayıbı olsun. " neee ?
ben kendime ayrılan koltuğa zaten sığıyordum otobüs harekete başladığında. sorun kişinin koltuğunu bana yaslamasından sonra başladı. sorunun kendisi koltuğu yaslaması yani. ben kimseden anlayış vs beklemedim. tek beklentim benim yerimi işgal etmemesiydi. olayı yanlış anlamışsınız yani. siz koltuğa benim normal koşullarda sığmadığımı , o adamın kendi yerini daraltmasını istediğimi sanmışsınız sanırım. ama dediğim gibi öyle birşey yok.