Hocam sana bildiğim kadarıyla birşeyler söylemek istedim. Celal şengörün orada insanlara anlatmak istediği şey benim anladığım kadarıyla şu:
"insanların hayatını yaratıcı belirlediği için işlenen günahlar da yapılan hatalarda ondan kaynaklıdır. o zaman neden bizi cezalandırıyor"
eğer celal şengörün şuan hayatını değiştirip herşeyi islami kurallara göre yaşama özgürlüğü varsa yada müslüman birisinin şuanda hayatını değiştirip inançsız bir şekilde yaşama özgürlüğü varsa ve bunu kendi hür iradesiyle yapabiliyorsa yaptığı herşeyden sorumludur. Bu mantıken de böyledir. sokağa çıkıp önünüze gelen her yetişkin bireye sorabilirsiniz bu halde kim sorumludur diye neredeyse tamamının insanı sorumlu tutacağına eminim.
İnsan yapısı gereği özgür iradeli olduğundan zevk aldığı mutluluk duyduğu herşeyi yapmak ister örneğin emeksiz kazanmak ister birden çok insanla beraber olmak ister sinirlenince küfretmek ister birine kızınca belki onu öldürmek bile ister. Ülkede kanun olmasa herkes bir illegal yollarla uğraşır birşeyler çalar v.b ama bizi engelleyen nedir kanunlar. işte dinde dünyadaki herkesin düzenli bir şekilde yaşaması için belirlenmiş kurallar bütünüdür. Uymayabilirsin ama sonucuna katlanman gerekir. Ve son olarak eklemek istediğim birşey var. celal şengör öyle bir anlatım yapmışki sanki insan hür iradeli bir varlık değilde herşeyi programlanmış bir şekilde yaşıyor. eğer öyle olsaydı herkes atomu parçalar herkes mühendis, doktor, mimar, öğretmen yeteneklerine sahip olurdu. ama bu şekilde yaşamıyoruz insan isterse birşeyleri başarıyor yapıyor yada yapmıyor. Bu eskidende bu şekildeydi eminim bundan sonrada bu şekilde devam edecek.
Hocam bu konuyu yeterince düşündüm verilebilecek sadece iki cevap var
1. Sınavdayız Tanrı herşeyi bilmiyor
2. Tanrı herşeyi biliyor sınavda değiliz
İkisinden birini seçebilirsin, her ikisi de dinlerle çelişir.
Tanrı henüz yaratmadığı bir ruhun cehenneme gideceğini biliyorsa onu zaten yaratırken cehennemlik yaratmış olur.