Merhaba Arkadaşlar,

Daha öncede birkaç vesile ile adsense vergilendirmelerine bir hukukçu perspektifinden baktığımı söyledim. Vergi beyannamelerine de bu açıdan bakıyorum. Bazı arkadaşlar bana özel mesaj atıyor mali müşavirinin tavsiyesi ile birlikte yüzbinlerce lira beyan edip ödediklerini söylüyor. Beyan edip ödemek isteyen arkadaşlara hiçbir diyeceğim yok. Bu bir tercih meselesi. Ama yanlış yapılan bir uygulama var. Kişiler vergiyi beyan edince herhangi bir hakkının bulunmadığına dair yanılgıları mevcut. Evet normalde kişiler kendi beyan ettikleri vergilere dava açamazlar. Ancak vergi beyannamesine konulacak ihtirazi kayıt (dava açma hakkını saklama) kaydı ile beyan ettikten sonra dava açabilirsiniz. Bu davayı açıp kazanınca ödediğiniz verginin tamamını ya da bir kısmını alma ihtimaliniz de var. Bu açıdan vergi mükelleflerinin haklarını bilmesi ve pratiğe dökmesi menfaatlerinedir.

Bir vergilendirme süreci idari denetim, teftiş ve yargı aşamasına girmiş ise mali müşavirlerin desteği burada yetersiz kalabilir. Artık kişilerin hakları ve bu hakların kullanılması devreye girer. Bu alanda ise hukuki araçlar etkin rol oynar.

Benim tavsiyem mali müşavirinize beyanname verirken ihtirazi kayıt koymalarını isteyin. Böylece adınıza salınacak vergilere dava açma imkanı elde edersiniz. Dava açmak, yargılama masrafı dışında size birşey kaybettirmez ancak çok şey kazandırabilir. Bu zamana kadar ihtirazi kayıt koymadan beyanname verenlere geçmiş olsun. Çünkü bu vergiler için savaş değil teslim olmak yolu seçilmiştir.

Haklarınızı anlatmaya devam edeceğim.