Merhaba arkadaşlar,
Yeni şahıs şirketi kurdum. E-ticaret e başladım bu ay.
İnstagram üzerinden kapıda ödemeli aksesuar satışı yapicam.
Bazı takıldığım noktalar var muhasebecim ile konuştum fakat ya o benim anliyacagim şekilde anlatmıyor yada ben anlamıyorum bilmiyorum.
Sizlere sormak istedim.
1 sorum sipariş veren musterilerimden tc nolarini almamı istedi ama müşterilerin %99u tclerini vermek istemiyor ben daha önce internet üzerinden instagram vs bir çok yerden ürün aldım ama tc mi isteyen olmadı. Benim musterilerimin tc sini lamam gerekiyormu faturaya yazmam için almasam bir şey olurmu.
2. Sorum diyelim ben bir saat aldım toptancidan 40₺ ye ben bundan devlete kdv vergi vs veriyormuyum. Toptanci kdv ile alirsan 47.5₺ olur demişti.
Şimdi bunu diyelim 79₺ ye satıyorum müşteriye bana muhasebecim kdv hesaplma vs gösterdi %18 kdv 79₺ nin 12₺ oluyor ortalama. Benim kargo kutusu ivir ziviri ile 20₺ kar kalsa 7.5₺+12₺=19.5₺
Bana 50 kuruş kalır daha baska vergiler vs de var 3 aylık vs verilen muhasebeci ücreti vs bana kar kalmaz böyleyse tabi.bu arada genç girieimciyim. Gelir vergisi odemiycem 1 yıl.
Bilenler bu olayları açıklayabilirler mi bana ?
Teşekkürler
1- Belirttiğiniz tutardaki satışlara nihai tüketici olarak fatura kesebilirsiniz. Ama tc kimlik numarası almaya çalışın. Herkes de vermiyor diye bir olay yok. Verenler olur mutlaka.
2- KDV ile alırsan diye bir şey yok artık sizin her alışınızda mutlaka fatura alacaksınız. Sizin KDV hesabınız ayrı kar hesabınız ayrıdır. Çok kötü bir hesap yapmışsınız
Kar hesabı KDV'siz 67 satış - 40 alış = 27 TL brüt kazancınız olur. Kargo vs. siz hesaplayın artık
KDV hesabı satış KDV 12-7,5= 4,5 KDV ödemeniz hiç gideriniz olmazsa çıkar bundan giderlerinizin KDV side düşer hiç gider olmadığını varsayarsak;
27-4,5=22,5 BRÜT KAR olur bu da 40 liraya alınan bir ürün için iyi rakam. Burada tabii satış sayısı da önemli. Ne kadar kar ederseniz edin ayda 3 satış yaparsanız topu atarsınız. Ama net 5 TL kalarak günde 20-30 satış yaparsanız fena rakam yapmaz. Tabii sizin 10-15 kazandığınız ürünler de mutlaka olmalı. Gidip asgari ücretle bir yerde çalışacak emekli veya ev hanımı için bu hesap güzel ama mesleğiniz var ve güzel bir maaş alacaksanız değmez bu işe.
Gelir vergisi bu yıl bir yıl ve 2020-2021 yılında ödemeyeceksiniz.