2-3 ay kadar oldu, bir ev aldım. Onun üzerinden dilim döndüğünce anlatayım.

1- Kaporayı veriyorsunuz. Ben 5000 TL vermiştim. Gitse de üzülmem diyeceğiniz bir meblağ verilmesi uygundur.
2- Evin sahibi tek kişi mi yoksa hissedarlar mı evi satıyor bakılır. Tek kişi ise sorun yok. Ancak eğer hissedarlar satıyor ise bir kişiye vekalet vereceklerdir. O vekalet içinde "ahzu kabza" yetkisinin olmasına dikkat edin.Eğer bu ifade yok ise evi almayın, bu ifadeyi ekletin satışa o şekilde devam edin.
3- Bankanızı arayın ve ev alacağınızı bildirin. Size bilgi vereceklerdir, satışın ne zaman yapılacağının bilgisini verin ona göre paranızı hazırlasınlar. Ayrıca istediğiniz miktara kadar internet bankacılığından para transfer yetkinizi açtırın. Karşı tarafın hangi bankada hesabı olduğunu vs bilgisini banka yetkilisine bildirin ki ne kadar kesinti olur tam bilgisini size verebilsin.
4- Fotoğraf (2 adet) gerekiyor.
5- Tapuya gitmeden önce randevu alın. Satışı yapacak arkadaş randevu alır. Bir sene içinde 5 randevu hakkı var diye biliyorum. Sonrasında sene geçmeden satış yapılamaz.
6- Siz alıcı olduğunuz için satıcının hazırlaması gereken evrakları anlatmayacağım. Google amcaya sorup öğrenebilirsiniz.
7- Tapuya gittiniz. Sıranız gelmeden önce DASK (zorunlu deprem sigortasını) ödeyin. Alıcının yanında DASK poliçesi, kimlik fotokopisi ve 2 foto gerekiyor. DASK'ı tapu içindeki PTT'den ödeyebiliyorsunuz.
8- Tapu harcı ödemesi karşılıklı olarak yapılmalıdır. Evin rahiç bedelinin % kadarı ödeniyor (% için google yapın lütfen, değişmiş olabilir). Hoş ben alırken satıcı yanaşmadı ve siz öderseniz satarım dedi, ben ödedim. https://intvrg.gib.gov.tr/tapuborcsorgula.html adresinden satıcıda olan evraklardaki bilgiler ile ödeniyor. Kendi TC nizi yazarsınız.
9- Memurlar sıra size geldiğinde tüm evraklara bakacaklar ve Satış için tapu hazırlama kısmına gideceksiniz. Orada Soruyor memur "Taşınmazın ödemesi yapıldı mı?" "Paranızı aldınız mı?"
10- Cevap evet ise tapu defterine imzaları atıyorsunuz. 10 dk. bekliyorsunuz ve tapunuz geliyor.
11- Eviniz hayırlı uğurlu olsun efendim.

Unuttuğum detaylar var ise arkadaşlarım ekleyiversin lütfen.

Saygılar