Hocam inanın bu başlığa girmeden önce, forumda 2-3 tane tasarım ihtiyacı olan kişiye mesaj atmaktan vazgeçtim.
Yaklaşık 7 yıldır grafik tasarımcı olarak iş yapıyorum. Forumda şöyle bir şey var, aşırı bir grafik tasarımcı popülasyonu var. Biri logo lazım dediğine 35 kişi mesaj atıyor müşteriye. 5-15TL arası fiyat veren Grafik Tasarımcı dostlarımız var.
İnanın karşıdaki müşteriden gelecek tepkileri, bütçesini gördükten sonra değil tasarım yapmak. Kimseyle muhattap olmak bile istemiyorum. Ama bu dediklerimin hepsi forumdaki kişilere özel. Dışarıda bir sürü müşterim var. Ama forumdaki insanların grafik tasarımcılara karşı hiç bir saygısı olmadığını düşünüyorum.
Hocam benim de dışarıdan müşterilerim mevcut, 250₺ye logo 300₺ye kartvizit yapıyoruz ama iş sanala düşünce fiyatlar 4-5 katı aşağı iniyor gerçekten anlamış değilim, dışarıda ki adama emek harcıyoruz da buradakine harcmıyor muyuz sanki.
Maleysef bizim ülkemizde tasarım anlayışı bir garip. 5 Bin tl iş çıkartırsın beğenilmez, Bin tl iş çıkarırsın beğenilir. Şartları iyi konuşmak lazım müşteri ile yoksa insanı hallaç pamuğuna çeviriyorlar. 150 TL seni satın aldığını düşünüyorlar.
Hocam gerçekten sürekli çalıştığım müşterilerim mevcut, hiçbirisi de 30 değilde 20den yap kafasında değil emeği neyse söyle diyor.. Böyleleriyle çalışmak var bir de 30 değil de 20den yap kafasında olan var
Burada ki kırılma noktası iş yapanın ihtiyacı. Açıkcası bende ihtiyacım olduğu dönemler de 300-400 e seo çalışması veya web site kurma işlemi yapmışlığım vardı. Artık en düşük 1500-2000 tlden başlıyor işlerim. Yaptıran yaptırır kafası var. Ama her zaman böyle olmuyor işte ihtiyaç dönemlerinde taviz vermek zorunda kalınıyor bundan faydalanmak isteyen, emeğe saygısı olmayan KANSIZ,KARAKTERSİZ çok.
İhtiyacım olmasaydı mesaj bile atmazdım hocam, kesinlikle haklısınız.
HATA: Ederinin altında bir ücret karşılığı işi kabul etmeniz.
ÇÖZÜM: Ederi neyse müşteriye o fiyatı vermek ve bundan şaşmamak.
Aşırı indirim talep eden ve fiyatı kırmaya çalışan insanlardan her zaman uzak dururum, kafam rahat.
Sevgiler
Hocam sanal dünyada yeni olduğumuz için adımızı duyurmak ve bir kaç gelir kapısı açmak için ederi 50 olan tasarımı 40dan yapıyoruz. Siz belki uzun yıllardır buradasınız ve kendinize bir çevre edindiniz ama bizde öyle bir durum yok

Hocam o kadar haklısınız ki, geçen hafta 3 bin liralık bir siteyi yaptım iş öncesinde fiyat verdim soruşturdu okey verdi, iş bitim süresine 3 4 gün kala işten vazgeçti fiyat pahalı gelmiş. Bugün öğrendim ki aynı işi 5 bin liraya yaptırmış
Hocam emek bilmez bunlar gerçekten, günlerce oturup bir şey üzerinde uğraşıyor çalışıyoruz çabalıyoruz karşılığı 2-3 bin olmaması ya da 100-200₺ olmaması gerekiyor.
Sadece sizin kategori de değil bu durum ne istediğini bilmeyen üstüne sanki en iyisini kendisi yapıyormuşta zamanı yokmuş bize yaptırıyormuş gibi tavırlarla uygun fiyata yaptırmaya çalışan kişiler çok..
Kesinlikle öyle, herhangi bir bilgi vermeden direkt tasarımcıya bırakıyoruz diyorlar sonra tasarımı teslim edince biz bunu beğenmedik diyip ağız yüz kıvırıyorlar. Kim ne derse desin R10'da emeğin karşılığını alamıyoruz.
R10 a hos geldiniz , olur boyle seyler kafaya takmayin
İlk geldiğim günden beridir bu şekildeyim hocam, çok iyiyim demiyorum ama fiyatıma göre gerçekten kaliteli tasarımlar çıkardığımı düşünüyorum. Gerçekten konuşması tavrı hoşuma giden insanların tasarımlarına çok fazla uğraşıyorum.