digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam seni severim bilirsin. Ama 22 saat araba kullanmana da karşı çıkarım. Empati falan yapamam maalesef. Sen 22 saat araba kullanarak kendi canını ve başkalarının canını tehlikeye atıyorsun. Bu hoşgörü gösterilecek bir durum değil. Buna hoşgörü gösterilirse hem seni kaybedebiliriz hem de insanlar bedelini hayatları ile öderler. Bir şoförün tölere edilebilecek hataları vardır tölere edilemeyecek hataları vardır. Adamın karısı ile sorunu vardır işe geç gelir otobüs geç kalkar. Bu hoşgörülebilinir. Ama kusura bakma yolda uyumaya hoşgörü olmaz. Uykusuzsa o kadar insanın canını tehlikeye atma pahasına yola çıkmayacak.

Kaza ve kader farklı bir şeydir. Baban da kaza yapmış olabilir sen de. Herkes kaza yapmış olabilir. Ama kaza ihmalden kaynaklanıyorsa ya da ortada bir ihmal varsa cezası ve bedeli ödenmelidir. Yoksa her kaza birilerinin görevini yerine getirmemesi, gerekli tedbirleri almaması yüzünden gerçekleşiyor. Bunlara insanlık hali diyerek geçemezsiniz. Bu adam şoförlük yapıyor evine ekmek parası götürüyor denilemez. Doktor yanlış teşhis koyduğu için adam öldüğünde ne diyeceğiz? İnsanlık hali mi?

Başka bir konuda şoföre empati yapabilirim. Mesela bir viraja yağ dökülmüştür otobüs kayar insanlar ölür, kaza derim. Ama uyuyan şoförün, karısı, çocuğu, hayatı beni hiç ilgilendirmez. İnsan hayatı üzerinden iş yapan mesleklerle empati olmaz. O zaman genç adam 100 km hızla yayaya çarptığında da ne diyeceğiz? Aslında babasının suçu bu yaşta altına spor araba almamalıydı mı diyeceğiz? İşini kaybetmesi yetmez, ticari taşıma belgesi src iptal edilmeli. Ve kendine insanların canlarını tehlikeye atmayacağı bir meslek bulmalı.
Bu yaptığımın doğru olduğunu savunmadım yanlış anlaşılacağımı tahmin etmeliydim. Benim yaptığım büyük bir kusur böyle olduysa elbette suçludur fakat böyle mi oldu diye bilmeden yani anlık bir durumda hata yapabilir insan onu dile getirmeye çalıştım.

Son kurduğunuz paragrafta olayın tam aslını bilmiyoruz. Anlık uyku dediğimiz olay gerçekleşmiş de olabilir.

Ben, sürücünün hiç suçu yoktur tamamen masumdur demek istemedim fakat hiç konuyu incelemeden bilmeden adamı körü körüne yerin dibine sokmanın bir anlamı yok.

Robot değiliz hepimiz hata yapabiliriz. Bu konuyu anlayabileceğinizi biliyorum anlatmak istediğimi farklı cümlelerle anlattım ve yanlış anlaşıldım sanırım.