Uzun yıllar bu problemi yaşayan biri olarak söylüyorum. Uykumu düzene sokmam 2-3 ayımı aldı. Ama bu süreçte büyük problemler yaşadım ve az uyudum. Sonunda disiplinle düzenli bir uykuya alıştım. Artık gece 12 olduğu zaman uykuya dalıyorum sabah 6:30 - 7 gibi uyanıyorum ve bu uyku bana yetiyor. Şöyle bir öneri sunayım uyku problemi çeken arkadaşlara. Özellikle akşam saat 6-7'den sonra çay ve kahve içmeyin. Ağır yemekler, çok yağlı yemekler yemeyin. Sizi sabaha ulaştıracak bu süreçte sizi acıktırmayacak hafif yemekler yiyin. derin uyku çekmemizi sağlayan hormona melatonin denir. Biyolojik saati ayarlayan bir hormondur ve epifiz bezi tarafından üretilir. Özellikle gece saat 11 sıralarında vücudun ürettiği bu hormon zirveye ulaşır ve sabahın ilk ışıklarına kadar yoğun bir melatonin üretimi sağlanır. Bu süreci iyi kullanamadığınız zaman istediğiniz kadar uyuyun eksik ve yarım bir uyku çekersiniz. uyandığınızda hiç uyumamış gibi yorgun hissedersiniz. Melatonin eksikliği de ayrı bir problemdir. Eksikliğinde yorgunluk bitkinlik ve depresyon gibi durumlar görülebilir. Öte yandan melatonin ışığa duyarlıdır. Bir kaç yıl önce tesadüfen denk geldiğim bir canlı yayın programında doktorun biri şöyle demişti "İnsanoğlu hiç bir devirde bu kadar ışığa maruz kalmadı" O yüzden karanlık ve bir miktar dahi ışık barındırmayan bir ortamda uyumanız melatonin salgınızı arttırır. Uyku ilacı kesinlikle ama kesinlikle kullanmamanızı öneririm. Geçmişte kullanan biriyim. Ya bağımlı hale gelirsin ya da aylarca kullandıktan sonra bırakınca aslında hiç bir fark olmadığını görürsünüz. Melatonin takviyesi var. Ondan alabilirsiniz. Ben kullanmadım çünkü gerek olmadığını düşündüm. Tamamen kendi çabamla uykumu düzene sokmak istedim. ve başardım çok şükür. Eskiden arkadaşlarım gel bu gece sabahlayalım dediğinde koşardım şimdi ise gece 11 olmadan eve girerim ve hemen uyurum. Hatta daha önce hiç yaşamadığım şekilde akşam saat 9-10 gibi uyku bastırıyor. Uyku düzenim bozulmasın diye direniyorum.