Bu konu çok derin bir konu.
Bizde bilgisi olmayan herkesi, her konuda bir fikri var.
Bu konuda deniz bilimciler konuşmalı, bakın süveyş kanalından kızıldeniz den balon balıkları ve aslan balıklar Akdenize geldi.
Akdeniz'deki deniz yaşamını yok ediyorlar.
Jeologlar konuşmuyor, şehir planlamacıları konuşmuyor, deniz bilimciler konuşmuyor, hukukçular konuşmuyor siyasetçiler şov yapıyor ve millet saçma sapan fikir beyan ediyor.

MONTRÖ boğazlar sözleşmesine göre boğazlardan geçişi kapatamazsın.
Aynı yerde ikinci bir kanalı inşaa ettin mi montrö'nün tadilatı gerekir, çünkü montrö boğazlardan geçecek savaş gemilerini kısıtlarken yeni kanal için uluslararası anlaşmazlıklar çıkar.
NATO gemilerini geçirmeyeceğim mi diyeceksin?

Deniz bilimciler akıntıları, biyolojik yaşamı, dengeyi hesap etmeliler.
İstanbul Boğazındaki tüm akıntılar değişebilir sen ikinci bir kanal açarsan.

Tekirdağ'ı Edirne'yi savunmak için kendine bir engel koymuş olacaksın.
Yunanistan ile savaşırsan kanal arada doğal bir bariyer olur.
Yunan'ın geçişini zorlaştırırsın ama kendin de Edirne'yi Tekirdağ'ı zor korursun.

Bu konularda bilgim yok, bu konularda tarafsız, rektör olmak için iktidarın borazanlığını yapmayacak bilim adamlarının raporlarını okumak lazım.
Bu konu hakkında hiç bir bilgi sahibi olmadan bir fikir sahibi olmak, fikir beyan etmek saçmalıktır.

İşin ekonomik boyutu ile ilgili fikir beyan edebilirim.
3. Havaalanı, Osmangazi köprüsü gibi betona yatırılan paralara acıyorum.
Devlet bu projeye harcanacak milyarlarca doları, yerli güneş enerjisi üretim tesisi, mikroçip dköüm tesisi, lcd panel üretim tesisi gibi özel sektörün giremeyeceği alanlara yatırmalı.

Betondan ve inşaattan başka bir şeye kafası basmayan siyasetçi modellerini değiştirmemiz lazım.
Bakın İstanbul-İzmir arasında otoyol yaptılar bir de Osmangazi köprüsü yaptılar.
Ama tek yön 250 gidiş dönüş 500 lira...
Ne anladım ben bu otoyoldan? Bu köprüden?
İnşaat katma değeri düşük bir yatırımdır.

Kanal olmayan yere kanal açıyorsanız katma değer yaratırsınız.
Ama istanbul boğazı varken yeni kanal yapmak gerçekten çılgınca bir projedir.