Pochinki adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hayırlı satışlar hocam fakat artık kiracı olmak ev sahibi olmaktan çok daha mantıklı olmaya başladı.

Örneğin:

Bu evi almak isteyen birinin 100K parası var diyelim, 130K kredi çekti kendini zorlamadan ödemek için 15 yıl taksit yaptırdı. Bu kredi için geriye 281K para ödeyecek. Senelik DASK+Konut vergisi+Ek sigorta yaptırsanız min. 1K senelik bunlar tutacak. İlk taşınmada eşya alacaksınız min. 35K da buraya gidecek. Ortalama bi eşyanın ömrü 7 sene desek taksitler bitene kadar +70K daha kredi çekmeniz gerekeçek.

Yani bu ev bize 500K gibi bir rakama patlamış olacak.

Peki bu kişi hali hazırda elinde tuttuğu 100K parayı faize yatırsa ve aylık ortalama 1K para alsa ve cebinden ev için aylık +1500TL verse (2500TL kirası olan bir ev). Bu orana göre 30 yıl böyle bir evde oturabilir. Hatta kirası sizin ki gibi olan bir evde ömrünün sonuna kadar oturabilir.
Hocam böyle hesaplara girersek hiç yaşamayalım daha iyi

Ayrıca ev almak bir yatırımdır. Siz hep gider kısmından bakmışsınız gelir kısmını hiç düşünmemişssiniz.

100K aldığınız bir ev 300K değere ulaşabilir. Bu bir yatırımdır sonuçta.

Madem varsayımlar üzerinden örnek verdiniz ben size gerçeği üzerinden bilgi vereyim:

Ben evi alırken kredi çektim toplamda 25K Civarı faiz ödedim.
1 Yıl kendim oturdum 4 yıl civarı da kirada kaldı. Kendim oturduğum yılı saymazsam dahi bana 50k geliri mevcut. Kira geliri yanında ev kendi değerine değer katıyor evin değer sonuçta sabit kalmıyor, bunu da hesaplayın.

Yani kısacası siz hep diğer taraftan bakmışsınız. O mantıkla düşünürsek araba da almayalım ömür boyu toplu taşımaya devam edelim herhangi bi yatırım bir mülk edinmeyelim ot geldik saman gidelim bu dünyadan