18 yıllık yazılımcıyım (kamu spotu gibi başladım ama olsun ) bu işe 18 yıl önce Konya'da merdiven altı bir reklam ajansında başladım. 18 yıl sonra Texas/Houston'da son çalıştığım şirket ile sona erdi. Artık kendi projelerim ile uğraşıyorum. Nacizane tavsiyelerim ;

• Türkçe dışında mümkünse 2 dil öğren
    • Bunlardan biri ingilizce olsun herhangi bir dökümantasyonu rahatlıkla okuyabilecek ve yurtdışı ile iş yaparken konuşabilecek ve yazışabilecek seviyeye gel.
  • Algoritma seviyeni geliştir
    • Çünkü her projede farklı diller ve teknolojiler kullanmak zorunda kalacaksın. Yazılım sektörü hızla değişim gösteren bir sektör o yüzden yazılım dili yerine algoritma mantığını kafanda oturt. Bu seni her dile çabuk bir şekilde adapte olmanı sağlayacaktır.
  • İnsanlar ile iletişimini güçlendir
    • Genelde türkiye yazılımcılar ulaşılamaz, sosyal olmayan insanlar olarak nitelendirilir. Ve insanlar ulaşamayacağım korkusu ile çoğu zaman iş vermekten çekinir. Mutlaka insanlar ile iletişimini güçlendir. meetup.com üzerinden yazılım ile ilgili etkinliklere katılabildiğin kadar katıl. Bu etkinlikler belki sana kodlama bilgisi öğretmeyecek ama iletişiminin güçlenmesi için oldukça katkıda bulunacaktır.

Son olarak ben şu dili öğren bu dili öğren demem, diyemem. Eskiden çok fanatiklik yapardık ama anladık ki hangi dili ne kadar bildiğin önemli değil. İnsanlar ile iletişimin ve katılacağın projelerde ne kadar hızlı ve etkili çözüm üretebildiğin önemli.

Birde son tavsiyem bir konuda uzman ol, her konuda bilgili olmaya çalış.

Kusurum olduysa affola. Öğrenim döneminde başarılar dilerim.