asiminnesli adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kontrol Notu : Orhun Aniti yazmisim okursan eyvallah valla
Oncelikle kolay gelsin simdiden.
Yazicaklarim biraz moralini bozacak biraz sinirlendirecek biraz mutlu edecek ve biraz da heyecanlandiracaktir. Onceden uyarayim
Oncelikle deneyim olarak soyluyorum udemy den bir sey ogrenemezsin. uzucu ama gercek. bir kere kadar ne yapilir? nasil yapilir? mevcut ama bunlari cok yavas veriyorlar genelde ve tamamen hayal gucune dayali problem cozme becerisi gerektiren bir is oldugu icin udemy sana bu iksini veremez. Yani Binlerce problem de gosterseler ( giren bir kullaniciyi nasil aklinda tutacak? da bir problem iken databaseleri merge ederken yasayabilecegin unique id sikintisi da bir problemdir.) binlerce olay ve istek de anlatsalar sektorun tamamini veremezler ve daha onemlisi sana vizyon katamazlar.
Ikinci olarak direk bootstrap vs girmemelisin. Yazilima basladim diyorsan oncelikle PC nedir? elektrik nedir? Isletim sistemi nedir? Katmanlar neden var?Envoriment ne ise yarayacak?Web nasil bir Ag?Ag nedir?Diller niye var? Teki neden yetmiyor? Kutuphaneler neden yaziliyor? gibi sorulari cozmelisin ki ilerideki sikintilari atlatabilesin (bu sorulari istersen ozelden uzun uzun tartisabiliriz) Sakin yanlis anlama ben sana git flip flop devre yap. Registerlarla oyna v.s. demiyorum. ama mantiklarini bil. En basitinden bir web sitesi acilirken kaybedilen paketleri kim tekrar istiyor o paketler niye kayboluyor Three Handshake protokulu nedir gibi sorunlari cozmen gerekicek
Ucuncusu Bootstrap bir javascript kutuphanesi, Teknik olarak cok genis bir kutuphane ve cogu seyi sana yaptirir. Zaten esnek bir yapi sundugu icin senin sorununu cozebilir cogu yerde. Ama Posedionun asasi veya zumrudu anka kusu degildir. Gerektiginde kullanilir. Ama herseyi yapamaz.
Dorduncusu gosterdigin sitelerde e ticaret olduklari icin isleri biraz buyuktur ve kirlidir( tum para islemleri gibi) onun disinda yazilim acisindan cok bir sorunu yoktur. Cok degil uslu bir ogrenci olursan 5-6 ayda kucuk bir tane yaparsin
Altincisi....
Yedincisi....
diger sonsuza gidiyor sistem
Nacizhane bir (resmi olarak 2 gundur ) Beyaz yakali calisan olarak sunu soylemeliyim. Amac algoritma dusunmek bu sorunu nasil bir sistem cozer. ve bunu internette arayabielcek ve uygulabilecek ingilizce bilgisine ihtiyacin var. Bunlar varsa direk task cozerek gitmeni tavsiye ederim. Yani elini korkak alistirma ve "PHP 1 den x sayisina kadar yazarken kac tane 4 yazariz i cozmek icin enerji harca? bunu sana herhangi bir kurs ogretemez" mesela bu ornegi alirsak
1- x sayisini almak icin Form datasini ve html temelllerini bilmen gerekicek ( 2 gun de halledebilecek bir konu)
2- 1 den x e kadar eknrana yazdirmak isteyeceksin (degiskenler, for ve while donguleri 1 saat falan )
3- sabit bir islemi yaptirmak icin ne yapmam gerekiyor ( if metodu 1 saat falan o da)
4- global degisken tanimlama ve arttirma ( 10 dk )
5 - gecmis olsun ustune keyif kahvesi
Hep boyle dusun. Sirkette mesela bizim aldigimiz 100 lerce task var ve bir task i aliyorsan sorman gereken ilk soru bu taskin alt tasklara bolebiliyormuyum? Valve ( half life in yapimcisi) 1 eleman problem uretme uzmani diye geciyor( bir belgeselde vardi). Adam " benim isin sorun cikartmak diyordu. Mesela bir adam digerine ates etti degiskenler neler? adami vurdu mu? vurulan adamin zirhi varmiydi? silah menzilinde mi? olecek mi? neresinden vurdu? gibi sorunlari uretip yazilimlara yolluyorum onalr tek ve basit bir sorunu cozuyorlar sonra birlestiriliyor" diyordu. Boyle dusunmen lazim bu zamanla oturacak bir yetenektir.
Azicik Pozitif olalim
Acikcasi yazilimda c den c# a ordan go,python,web, tasarim oalrka ps,premiere,mocha,blender,cinema 4d vs.. bir cok noktaya girdim ciktim. Beni en tatmin eden konu web yazilim oldu. Ugrasmasi inanilmaz kolay ve eglenceli. Yapilacaklar senin hayal gucune bagli.
16 yasinda gorunuyorsun bu az cok bir avantaj hem erken hem dinamik bir yas, oncelikle bu bir evde egitim sistemi olsun senin icin sabahlara kadar calisma o bele ihtiyacin oalcak . Nerd olma! her zaman saglam sosyal iliskelerin olsun. Yazilim onemli olsun ama sosyalles ilerde bir is gorusmesinde 0'dan arch linux dokumantasyonu yazabilirim demen emin ol o sirket icin yazmandan daha degerlidir. Sosyal olarak surekli yeni iliskiler olsun Hayatinda. Yazdigin hic bir kodu silme sakla herseyi neyin nerde ise yarayacagini bilemezsin.
Son paragraf ; Guzel ve eglenceli bir yoldasin 3 basit ornek vericem cevremden ve konuyu kapaticam. 1 Arkadasim universiteye girene kadar tek satir kod yazmamisti. 4 yil bilgisayar muhendisligi okudu yanimda ve suanda 1 firmada 6k maasla ynei baslayan bir iOS developer olarak takiliyor. daha bu adam 24 yasinda ve borsa yonetimi yaziyorlar
Diger bir arkadasim 1.5 yil once front end yazicam ben dedi ocnesinde tek satiri kod gecmisi yoktur. Turkiyenin tassakli e ticaret sitelerinden birinin ekibin de takiliyor suanda. Ben babamdan dolayi ( O'da yazilimci ) 14 yasimda basladim bu islere bu anda okurken beyaz yakali oldum. Daha oncesinde 10larca freelancer projem oldu, kendi projelerim oldu. ve artik kendi tercihimle beyaz yakaliyim. ilk is gununde ilk task imi bitirdim. Web dunyasinda para coktur ama zengin etmez. Mutlu bir hayat gecirir ( gercekci olalim 2 milyon dolar servetin olmaz buyuk ihtimalle)
Bol sans
Not: Log okumayi ogren bu seni ustad yapacak
Beyaz yakali çalışmak nedir mesela , nasıl oluyor