Son zamanlarda ilgimi çeken sektörlerden oldu bu tarz bayilikler. Merak ettiğim şu;
- Kazandırıyor mu? (günü kurtaracak kadar en azından)
- Herhangi bir yeteneğe ihtiyaç var mı? (satış, müşteri bağlama..vs gibi)
- Daha önce hiç dükkan açmamış, işletmemiş, merak etmemiş, kısacası herhangi bir deneyimi/bilgisi olmayan biri bu işe girişse, finalde sıkıntı yaşama ihtimali yüzde kaçtır? Yüksek bir yüzdeyse, ne gibi sıkıntılar yaşanabilir?
- Dükkanın yeri önemlidir tabii diye tahmin ediyorum. Peki merkezi yerlerde bulunan dükkanların (İstanbul içi) kira giderini çıkartabilir miyim?
- N Kolay tarafında bayilik vermeme ihtimali var mı? Dükkanı kiraladık, her şey tamam ama sonunda N Kolay bayilik vermiyorum derse?
- N Kolay bayiliği alma süreci rahat işliyor mu?
Öncelikle fatura işinde ödediğiniz fatura başı kazanç sağlarsınız. N kolayda ortalama 1 faturanın size gelişi 75Krş'dur. 2,25 tl müşteriden komisyon alma zorunluluğu var, yani size 1 faturadan 1.50 tl kalır. Moka ve Pratikişlem firmalarında ise 40Krş maliyetiniz olur ve rekabetçilik açısından müşteriden 2tl alsanız yine daha çok kazanırsınız.
Bulunduğunuz bölge çok önemli, Ptt,Banka, İski ve İgdaş vezneleri gibi yerlerden uzak olması lazım. İnsanlar komisyon ödememek için bunlar arasında mekik dokuyor. 3 yıldır sektördeyim bu yakınlık nedeniyle sadece dükkan kiramı zor çıkarıyorum.
Ayrıca bu firmalarda devamlı bakiye olması lazım ki sorunsuz işlem yapabilesiniz. Müşteri geldi toplam 1000 tl fatura ödeyecek sizin bakiye 990 ise bi bahaneyle müşteriyi kaçırmış oluyorsunuz.