cevabiniz icin teşekkür ederim. Bilimi itibarsızlaştırmaya çalışıyor diyip fikirden ziyade adama saldırı yaparak (demogog) sizde onu itibarsızlaştırmaya çalışmışsınız. Bu da olmaz, ayrıca ben 8 yıldır sorguluyorum hakkımda bilginiz yok ben etkiden ziyade akla önem veririm.
Bilim yarın neyi ıspat edecek hocam ? Bilim olan eşyayı ve o eşyanın süreçlerinin bilgisinden başka neyi gösterdi bize. Ha bu demek değildir bilim yapılmasın itibarsizlassin bizler bakmayalım o notaya! Asla ve kata bilim ilerlemeli ve buna bizler destek olmalıyız. Ancak şunu da görmezden gelmek büyük bir yanılgıdır. Video da bir yerde bir kitap örneği var kitabın sayfası içindeki harf adeti boyu ağırlığı gibi bir açıklama var. Ha işte adam orada bilim bunlarla ilgilenir diyor yanlış mi diyor? İkimizde açıp bakalım bilim nelerle ilgileniyor ? Ancak orada değindiği bir nokta var gözden kacirmamak lazım. Mana! Bu çiçeğin güneşin insanın ne manası var? Bizler her şeye bir mana yükler Ve o mana üzerinden idrak etmeye çalışırız. Ben yazdıklarınıza bir mana verip size cevap veriyorum. Her şey madde de yok ki! TV izleyen bir anne ağlıyor veya gülüyor veya düşünüyor ne oldu ki hislere ne dokundu ki bu islem oldu?
Ayrıca konu iman değil neden siz de oradan vurmaya çalışıyorsunuz ki! Ne farkınız kaldı ondan. Eğer o öyle yapıyorsa burayı kaosa çevirmeden fikirlere cevap verelim savaşmadan
Organikten kasıt o mu biraz insaflı olalım. Organikten kasıt bizler kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz sebzeden meyveden dem vuruyor. Balta girmemiş ormanlarda bir mantarı örnek getirip videoyu kendi önyargılarınız ile anlamaya değil saldırma yolunu seçmişsiniz.
.
Bilim ispat etme işi değildir hocam olanı gösterme işidir. Olan bilgiyi sunma işidir. Görmediğimizi gösterme işidir. İman sorgulanmaz tabiriniz bir hezeyan koskoca bir safsatadan ibarettir . Çevrenizde bu şekilde gördüğünüz içinde olabilir saygı duyarım. Ancak iman sorgulamaktır akla sürekli gedik açmaktır. Delilsiz davaya bakılmaz delilsiz iman olmaz. Kabul edilmez. Ama meselemiz iman meselesi değil ki konunun üstünü kapatıp yeni tartışma konusu açmadan ilerlemek daha doğru olacaktır.
.
İnsanlarin hayata bir anlam yükleme ihtiyacı var diyorsunuz sizde insansınız sizde anlamlar yüklüyorsunuz.
Nasıl ki videoda ki kişi özgüvenini dinden alıyor sizde bilimden alıyorsunuz. Ne farkınız var? Daha mi marjinal oluyor ? Lütfen yanlış anlamayın ikide bir bilimi itibarsızlaştırmak diyip konuyu başka noktalara çekmeyin. Her şey sorgulanmali bilimde dinde sende bende. .
hocam gözünü seveyim kurtul önkoşul ve önyargılarından anlamamışsın diyorsun. Korkacak bir şey yok kimse kimsenin dinine kufur etmiyor. Anlamaya algılamaya çalışıyoruz hep birlikte , ama biraz egodan uzaklasmak
gerek.
Sizin fikri çürütmekten ziyade kendi içinizde ki bir hazımsızlıktan ötürü ikide bir dinde çelişki var yok karşıda ki adamı küçük görme durumu var, yok bilimi itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar diyip geçtiniz.
Mana yükleriz her şeye madem sizlerde manayı yüklediğiniz yere inanmakla iman etmiş oluyorsunuz. Ayrıca din sorgulanır inanılmaz.
İyi günler
Dinde çelişkiler var diyip bilimde yok algısı oluşturmak da büyük bir hata! Konu bilim de gizli din olan Natüralizm
Değerli hocam bahçende yetiştirdiğin sebze meyve de sağlıklı değildir.
Organik domates alerjisi olan adamı öldürebilir.
İman bilinmeyenlerin açıklamasıdır. Bilim ilerledikçe imanın alanını daraltır.
Yarın bilim yaşlanmayı durdursa, insanlara yedek parça üretip ölümsüzlüğü getirse imanın yarısını götürür.
4 bin sene önce insanlar güneşi açıklayamamışlar güneşe tapmışlar.
Neden? Çünü aydınlatıyor, ısıtıyor, mutlu ediyor, bitkileri büyütüyor...
Aslında dünyadaki hayatın %99'u güneş enerjisi ile çalışıyor.
Güneşe aslında olmadığı bir anlamı yüklemişler. Güneşe tantrı demişler.
Bir gün güneşin nasıl çalıştığını keşfetmişler güneş tanrıları ölmüş.
Bir zamanlar insanlar rüzgar tanrısına inanıyorlarmış, deniz tanrısına inanıyorlarmış, yağmur tantısına inanıyorlarmış.
Çünkü rüzgarı, denizi, rüzgarı, toprağı verimini açıklayamıyorlarmış.
Rüzgar olmadan denizde gemiler gitmiyor, deniz tanrısı denizi dinginleştirmezse fırtınada gemiler batıyor, bazen bol yağmuryağıyor bazen kuraklık oluyor.
Ama ne olmuş? Sadece meteoroloji bilimi, rüzgar tanrısını, yağmur tanrısını, fırtına tanrısını tek başına öldürmüş.
Ziraat bilimi bereket tanrısını öldürmüş. Astronomi fizik güneş tanrısını öldürmüş. Oşinografi deniz tanrılarını öldürmüş.
Bugün dinci çevreler bilimin açıklamada yetersiz kaldığı temel unsurlar üzerinden bilime saldırıyorlar.
Bilim bugün evrenin başlangıcını, evrenin sonunu, yaşamın başlangıcını ve evrendeki sonsuz ihtimal yani kader zincirini açıklayacak güçte değil.
4 bin sene önce güneşi açıklayacak bilimsel gücümüzün olmadığı gibi bugün de yaşamın başlangıcını, evrenin başlangıcını, ölümden sonrasını açıklayacak teknoloji ve bilgiye sahip değiliz.
Bu yüzden bir çok insan bu konuda dine sığınıp geçiyor.
Bir gün hard diskinin imaj yedeğinin alınması gibi bir insanın bedenindeki tüm atomların yerinin imaj yedeğini alıp, 3d yazıcı ile yazabilecek br teknolojiye ulaştığımızda ne olacak?
Ölümü ortadan kaldırmış olacağız, bir adam öldüğünde onun imaj yedeğini birebir basıp son yedeklendiği noktadan yaşamasını devam etme sağlanabilir.
İmkansız mı bu? 4 bin sene önce bugün kullandığımız teknolojiler ne kadar imkansızsa ölümsüzlükte önümüzdeki 1000 sene içinde o kadar imkansızdır.
Peki insanları ölümsüz yaparsan ne olur? O zaman ölümden sonra yaşam üzerine kurulu dinler ne hale gelir?
Yani din bilimin açıklayamadığı alandır.
Bilim geliştikçe ve alanı genişledikçe din bilimin olmadığı yerleri doldurmaya devam edecektir.
Ben özgüvenimi bilimden falan almıyorum. Ben hayata anlamını kendi yaşam deneyimim ile veriyorum.
Sen de hayata anlamını din ile değil, kendi yaşam deneyimin ile veriyorsun.
Din bunun sadece bir parçası ama hem de en etkili parçası değil.
Herkes aynı kitabı okuyup başka bir din yaşıyor aslında.
Mesela burada birileri çıkıp ışid'i teröristler, gerçek islam o değil diye yargılayabilir.
Aynı adam Adnan Oktar'ı da islamda böyle şeyler yok, bu adamın islamla alakası yok da diyebilir.
Neden? Çünkü herkes aynı kitabı hadisi dini okurken başka bir hayat deneyimi ile yorumlar ve kendi karakterine farklı uygular.
Ve herkes kendi uyguladığının en doğrusu olduğunu söyler.
Kendi inandığı şeylerin tersini söyleyen din alimlerine bile tepki gösterir, aşağılar o aslında yoldan çıkmış bir adam der.
Yani değerli kardeşim din sorgulanamaz tartışılamaz.
Dinler hakkındaki görüşlerimi tartışmaya açmıyorum, çünkü sen inanıyorsun.
Fikirler karşılıklı şekilde tartışılır ama iman tartışılamaz.
Çünkü sen faiz haramdır dersin. Ben faiz haram değildir dersem bu senin fikrini değiştirir mi?
Bilimi geliştiren diyalektiktir. Sen tez ortaya sürersin ben antitez ortaya sürerim, ve sonuçta bir sentezde bululabiliriz.
Ama din ortaya bir tez atıyorsa, karşı tez şeytandır, kafirdir, ve onu kendi tezine inandırana kadar savaşmak mücadele etmek gerekir.
O yüzden dindarlar ile din tartışmam, çünkü adamın diyeti bir sentezde buluşmak değil, beni kendi tezine çekene kadar cihat etmektir.
Bir virgülünü bile tartışmaya kapatan bir kitaba inanırken dinin sorgulama işi olduğunu söylemeniz tutarsız.
Tartışma çıkmaması için dinlerde gördüğüm çelişkilerden bahsetmiyorum.
Bak dinler diyorum, çünkü ben sadece bir kitap değil, bir çok dinin kitabını ve öğretilerini okumuş bir adamım.
O yüzden aynı tutarsızlıkların farklı farklı dinlerde görünce aslının hepsinin bir birinden farkı olmadığını söyleyebiliyorum.
Ben egomla bilime inanmıyorum. Ben hayatımda karar verirken kendime bilimsel düşünme tarzını rehber alıyorum.
Bu bir iman değil, tam tersine bilim kendisinden bile şüphe eder.
Yani bilimi bir iman, dine alternatif bir inanma biçimi olarak göstermeniz hiç doğru değil.
Bir de hayat madde değil demişsin sürekli, annenin hissettiği hislerden bahsetmişsin.
İnşallah Allah sana psikiyatrik rahatsızlıklar göstermez çevrendeki yakınındaki insanlardan.
Çünkü basit bir maddenin insanın hissettikleri, karakteri ve seçimleri üzerinde ne kadar etkili olduğunu görünce bahsettiğin maneviyata olan inancın sarsılırdı.
Öyle kimyasallar var ki en ağır psikopata versen muhlis bir adam haline getiriyor.
Öyle kimyasallar var ki dünyanın en muhlis adamın seri katil haline getirebiliyor.
Yani hislerin, düşüncelerin ve ruh dediğin tercihlerinin tümü beynindeki maddelerin biyokimyasal reaksiyonları ile oluşuyor.
Sen beyindeki biyokimyasal biyoelektriksel süreçleri açıklayamadığın için buna madde üzeri bir anlam yüklüyorsun sadece.