Tekil Mesaj gösterimi
Okunmamış 09-12-2019, 10:27:34

Alıntı:
serhat_akan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
hocam kelimesi yeri geldiğinde kullanılabilir, mecazi anlamda, akıl veren kişi demek. ama sürekli her yerde moda olmasının sebebi farklı.
bu durum genel olarak eğitim kalitesinden kaynaklanıyor.
ilkokul-ortaokul-lise eğitiminde Türkçe dersleri çok iyi anlatılsa, bu durumlar meydana gelmez.
eğitim alt yapımız zayıf olduğu için, hocam, yani , ve birçok kelime moda oluyor ve gençler tarafından kullanılıyor.
bir diğer örnekte "yani", tüm gençler yani yani diyor, birşey anlatıyorsun, yani yani diyerek kafa sallıyorlar.
özellikle son 20 yılda bu eğitim kalitesi çok geri gitti.
Hocam kelimesinin arka plani moda olmasindan falan gelmez. Hocam kelimesi internet turkiye ye gelmeden once de universite gencligi arasinda kullanilan bir hitap seklidir. 25 sene once biletsiz bindigim otobuste bana bilet veren odtü lu bir genc vardi. parasini verdim "bana gerek yok hocam benden olsun" dedi. boyle zengin olamazsin fakirlesirsin dedim o da bana "zengin olmak istemiyorum hocam, sana da zengin olmani degil mutlu olmani dilerim" dedi. ben 15 yasindaydim adam 25 yasindaydi. ve bana 2 kez hocam demesi cok garip gelmisti. bu hocam kelimesi turkiye de internetin onculeri tarafindan universitelerden internete sokuldu. yani interneti ilk kullanmaya baslayan egitimli universiteli dil bilen bilgisayar bilen kodlama bilen nesil ile internete gecti. 80 oncesi ogrenci olaylarinda universite isgallerinde ortaya cikmis bir hitap seklidir. simdi tespih satan adamlar bir birlerine hocam diyorlar. kimse de elinin altinda internet varken bu hocam kelimesinin nereden ciktigini da arastirmiyor. ustelik ayni konudan forunda tonlarca olmasina ragmen.

https://www.google.com/search?ie=UTF...+kelimesi#ip=1