Siz sadece tek koltuğunun dolu olduğu ve diğer tüm koltukları boşta olan bir otobüste gidip dolu koltuktaki adamın yanına mı oturursunuz?

Cevap evet ise psikolojik olarak iyi durumda değilsiniz

Cevap olması gerektiği gibi hayır ise atomlardan neden belirli bir alanda sıkışmalarını bekliyorsunuz?

Entropi tek bir cevapla gerekliliği açıklanabilecek bir şey değil aslında. Çok fazla açıklaması var, hatta çok ciddi etkileri var. Mesela entropi olmasaydı abiyogenezin olmayacağı söylenebilirdi. Abiyogenez olmasaydı bugün "yaşam formu" diye bir şey olmayacaktı. Yani yaşamı oluşturduğu kabul edilebilecek hadi onuda geçtim yaşamı şekillendirdiği kesin olarka bilinen bir yasanın gerekliliğini sorgulamak biraz zor. Herşeyi geçtim dünyanın oluşmasına neden olan bir yasa için gereklilik açıklaması yapmak ne kadar doğru olabilir bilemiyorum. Evet bilim tartışılarak yapılır ama bazı şeyler gereklilik tartışmasına açıkmıdır, orası ayrı bir tartışma konusu

Gelelim oda örneğine. Evet bir süre sonra oda daha fazla dağılamayacak hale gelecek. Fakat gözden kaçan nokta şu. Oda kime göre dağınık? Her düzensizlik bir düzen oluşturur. Evet oda daha fazla dağılamayacak zira artık dağılamayacak kadar düzene binmiş. Belki neyin nerde olduğunu bilmiyoruz ama mikro düzeyde uygun bir alanda bir yaşam formu o alanın değişmeyeceğini görerek koloni oluşturmuş ve kolonideki besin alanlarını belirlemiş olabilir. Şimdi biz pantolonu bulamıyor olabiliriz ama mikro yaşam formu pantolonun üzerindeki vucüt döküntülerini (hadi buna besin diyelim) nerde bulacağını biliyor. Makroya gidersek bir dev için odanın dağınık olmasının bir önemi yok. Zira orası onun ıvır zıvır dolabı olabilir.

Bunlar makro ve mikro düzeydeki örnekler. Nano seviyede olay çok daha fazla değişiyor. Yani atom dünyasında entropiyi açıklamak için termodinamik kurallarda neredeyse yetersiz kalıyor. Davranışı kuantum açıklayabiliyor ki o da apayrı bir dünya.