Programmer adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Deneme projeleri hocam. Raspberry' nin donanım ve ek materyallerle yapabileceklerimi ortaya çıkarmaya çalışıyorum.
Şuanda takıldığım nokta elimdeki Röle 12v, Solenolid Kilit 12v, ama raspberry 5v çıktı veriyor. Benim bir kapı tetikleme işlemi yapmam için 12dv adaptörle solenoid kili besleyip kuru kontak gibi birşey yapmam gerekiyor. Ama raspberry ile bu nasıl yapacağımı kavrayamadım. 12DV adaptör bağlantısı nereye olacak vb. gibi.
Bir üstteki arkadas yazmis ancak dogru anladiysam arkadas yanlis anlamis ya da anlatmis
Elindeki rölenin 12 voltluk olmasi demek, 12 volt verecek demek degildir. Röle 12 volt ile tetikleniyor demektir. Ancak tetikleme isini raspberry pi ile yapacagin icin sana 5 voltluk bir röle gerekiyor. Yani röleni degistirmen lazim. Bu isin kolay yolu.

Hayir ben 12 volt röle ile yapacagim diyorsan o halde is biraz daha elektronige kayiyor. Elektronikte transistörler akim yükseltmelerinin yaninda anahtarlama elemani olarak kullaniliyorlar. Transistörün bu özelligini kullanip 12 voltu transistör üzerinden devreye aktaracagiz. Yani, 5 voltumuzu transistörün beyz ucuna baglayacagiz ve 12 voltluk kaynagin atiyorum negatif ucunu transistörün emiter ucuna baglayacaksin, yine transistörün collector ucunu da röleye baglayacaksin.,

Isleyis de söyle; 5 volt geldiginde transistör iletime gececek, iletime gecmesi demek Emiter ve Collector uclarinin kisa devre olmasi demek, üstteki resme dikkat edersen 12 voltun eksi ucu Emiter (E) ucuna bagli ve C (collector) ucu da röleye gidiyor. 12voltluk kaynagin arti ucu da direk röleye bagli. Biz anahtarlamayi 12 voltluk kaynagin eksi ucu icin yapiyoruz. 5 volt transistörün beyz ucuna geldiginde, E-C uclari birlesecek böylece 12 voltun eksi degeri röleye gidecek. Devrede ekstra bir direnc ve diyot var. Bunlari koruma amacli eklendigini düsünebilirsin.
Yukaridaki sekli bu videoda bulabilirsin youtube.com/watch?v=gs0erc0TfbI ancak video hintce sanirim belki ayni seyi farkli dillerde bulabilirsin ama mantik basit.

Umarim anlasilir olmustur.

kolay gelsin