ÇOK ÖNEMLİ;
arkadaşlar burada yazan tüm arkadaşları alıntılayıp cevap vermek isterdim, cep telefonundan zor oluyor.
Bir konu hakkında bilginiz yoksa, veya sizin başınıza gelmiş farklı bir durumu aynı gibi bilgi vermezseniz, başkasının başını yakmamış olursunuz.
Öncelikle telefonla çağrıldığınızda, 3 gün sonra gelebilirim dediğinizde, hay hay deseler bile, tutuklanmayı gerektirecek bir durum varsa, bazen savcıyla görüşmeden bile, dosya üzerinden nöbetçi mahkemeye çıkarılıp, aynı akşam tutuklanma durumu KESİNLİKLE olabiliyor.
İkinci husus siz adam öldürseniz bile, savcı iddianame hazırlanmadan ve bu iddianame kabul edilmeden e-devletten, uyaptan falan görünmez. Bazı iddianameler yıllar sonra bile hazırlanabiliniyor.
Şimdi gelelim arkadaşın konusuna, biz kimin ne yaptığını kendisinden daha iyi bilemeyiz. Ve yaptığının suç olduğunu, suçun ne ceza gerektirdiğini kendisi de bilemeyebilir.
Öncelikle son 10 yılda (zaman aşımına girmemiş) suç olabileceğini tahmin ettiğiniz her işleminizi bir kağıda dökün.
Daha sonra bu işlemlerin cezasının ne olduğunu internetten araştırın (tanıdık bir avukat olsa iyiydi, ama mesajlarda böyle bir tanıdık olmadığını anlıyorum).
Eğer yapmış olduğunuz bir eylem hapis cezası gerektiriyorsa, kesinlikle baro avukatı kabul etmeyip, kendiniz bir avukat ile anlasın.
Varsayalım ben suç teşkil edecek bir şey yapmadım diyerek gittiniz, karşınıza ceza ve hatta ağır cezalık bir durum çıktı. O geceyi nezarethanede geçirmeyi göze alarak, avukat tuttuktan sonra ifade vermek istiyorum deyin ve genelde ifadede hazır bulunan baro avukatını kabul etmeyin. Ve bir yakınınıza ulaşın veya beraber gidin, böyle bir durumda, ceza konusuna göre bir avukat ayarlayın.
Şimdi bu kadar detaylı yazdım, gözünüz korkmasın. Belki basit bir ifade ile hemen çıkıp gidebilirsiniz ama maalesef insanın başına bir şey gelmeden her şeye tam hakim olamıyor. Ve yine maalesef ki karakola bilinçli gidilmezse tamiri mümkün olmayan şeyler olabiliyor.
Geçen sene beni arayıp kardeşimi ifadeye çağırdılar. Neden dedim, biriyle kavga etmiş dediler, kardeşimi tanıdığım için, o hayatta kavga etmez dedim. Bilmiyorum belki trafikte birine küfür etmiştir dediler. Gelsin ifade versin dediler. Biz de bilinçsiz olduğumuzdan kalktık gittik, çocuk kahvaltısını bile yapmadı. E-devletten kontrol ettik dava yok, ne olabilir diye düşündük, aklıma sosyal medya paylaşımları dışında bir şey gelmedi. Konunun ne olduğunu bilmediğiniz ve maddi durumunuz da olmadığı için avukat da tutmadan ifadeye gittik. İfadeden sonra polisler gelip, mahkemeye çıkacak dediler. Nöbetçi mahkeme aynı gün tutuklama verdi. Sonraki mahkemesi 3 ay sonra, bu 3 ayda ara duruşmalar yapıldı dosya üzerinden hep ertelendi, 3 ay sonraki mahkeme de 2.5 ay daha ertelendi. 5.5 ay sonunda bı 3 ay daha ertelediler fakat tutuksuz yargılanmak için tahliye ettiler. Son mahkemede 3 buçuk yıl ceza verip, tahliye ettiler. Şuan dosya istinafta, eğer onanirsa, tekrar cezaevine girecek . İfadede baro avukatı hazır bulunmuş ve suçu kabul et, pişman olduğunu belirt yeter demiş. Daha sonra tuttuğumuz avukat, ifadede avukat olduğu için, kabul edilmiş suçu, reddetme durumumuz kalmadı, en baştan suçu kabul etmeseydik, tutuklama olmazdı dedi. Hakikatten de öyle, hani televizyonda görüyoruz ya, bir suç işleniyor, adam tutuklanıp ifadeye çağrılıyor ya karakolda,ya adliyede elini kolunu sallayip çıkıyor, cezaevine girse bile, itiraz üzerine bir haftaya çıkıyor ya, hepsi bu suçu kabul etmemeden dolayı. Bizzat bizimle aynı suçu işlemiş, fakat ifadede kabul etmeyen bir tanıdığım da, salıverildi.
Maalesef günümüz Adalet sistemi bu. Dürüst olup, yaptığına pişman dahi olsan cezası var, ama yalan söyleyip, inkar edersen ceza yok.

DEDİĞİM GİBİ ARKADAŞIM, BİZİM KONUMUZ FARKLIYDI, SEN BU KONU ÜZERİNDEN KENDİNİ KORKUTMA, ne yaptığı ancak sen bilebilirsin, yaptığının ceza karşılığı var mı onu araştır ve varsa paçayı yırtmak için elinden geleni yap. Bilişim suçu işlediysen, geç olmadan evindeki bilgisayar telefonları başka bir yere al. Karakola telefonunu götürme, yada temiz bir telefon ile git.
Hakkında hayırlısı olsun, umarım pazartesi ya çok basit bir olaymış boşuna heyecan yaptık diye burada gülerek cevap yazarsın.