Sepetya adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Çarşı ve Mahalle Bekçileri, gerekli görülen hallerde zor kullanma ve silah kullanma yetkisine sahiptir. ÇMB kanununda bekçilerin çalışma saatleri kılık kıyafet yönetmeliği belirlenmiştir. CMK'da da bu maddeler açıkça belirtilir. Yönetmelik ve yasa olarak ÇMB kanununu incelersen aynı zamanda PVSK'ya bağlı olduğunu da görürsünüz. Bununla birlikte CMK'da ki hükümlerden de sorumlu tutulur.

EKLEME: ÇMB eskiden geri hizmet olarak geçerdi. Günümüzde genel hizmet sınıfında POLİS ile birlikte önleyici güvenlik görevi görür. Polis'in yetki aldığı her maddeden bekçi de yetki alır. Bekçiler istenilen hallerde polisler ile aynı düzende de çalıştırılabilir. Her bekçi yaya devriye olmak zorunda değildir. Günümüzde resmi asayişte de, karakollarda mukayyıt olarak dahi çalışırlar.
Bir kanun nasıl başka bi kanuna bağlı olur? ÇMB kanunu PVSK'ya bağlı diyorsun. Nerede hangi madde bu? Sırf silah kullanma yetkisi polisle aynı madde hallerinde geçerli diye bunu diyemezsin. Polisin yetki aldığı her maddeden yetki alır diyorsun? Madem kanun çıkarmaya gerek yokmuş o zaman. Direk tek maddeye ile pvsk'ya bağlasalarmış Birşey söylüyorsun yorum yapıyorsun ama nereye bağladığın belli değil. Açıkca şu maddeden dolayı pvsk'ya bağlıdır dersen bizde öğrenmiş oluruz

izzyGM adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu
"Madde 16 - Bekçiler bölgeleri içinde dolaşın şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar.
Şüpheli ve diğer şahısların suç teşkil eden bir fiilini gördüklerinde yakalayarak karakola teslim ederler."

Hüviyet araştırmak = GBT yani kimlik görme..

Bu sorunun peşinden ÜST ARAMASI YAPABİLİRLERMİ ? diyenler olacak.

Sizi Polis bile arayamaz.... Lakin ;
"2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu çerçevesinde yargı kararıyla arayabilirler..."
Araştırmak kelimesinden dolayı kimlik sorabilir anlamı çıkartmıyorum ben. 1966 yılında çıkmış kanun Muhtemelen o zamanlar mahalle bekçileri herkesi tanıyan insanlardı mahallesinde. O yüzden şüpheli kişileri araştırırlar diyerek madde eklemişlerdir muhtemelen. Kanunun güncellenmesi gerek. Şu haliyle kimlik sorabilir anlamı çıkartamıyorum.