Merhabalar,
Bugün şikayetvar'a hakkımızda yazılan bir şikayet olmuş, daha önce de benzer konularda bazı kişilerle yaşadığımız sorunlar oldu. Bu sebeple burada bu konuyu açmak istedim.
5651 sayılı kanun, yer sağlayıcılar olarak bizim sorumluluk ve haklarımızı belirler. Ve der ki;
Yer sağlayıcının yükümlülükleri MADDE 5 (1) Yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir.
(2) Yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Aynı yasanın 8. maddedi bu şekilde devam eder:
MADDE 8 (1) İnternet ortamında yapılan ve içeriği aşağıdaki suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verilir:
a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan;
1) İntihara yönlendirme (madde 84),
2) Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra),
3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190),
4) Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194),
5) Müstehcenlik (madde 226),
6) Fuhuş (madde 227),
7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228),
suçları.
b) 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.
suçları.
b) 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.
Şimdi buna göre, bir web sitesinde yasa dışı bir içerik var ise bu içeriği engellemek zorundayız. Buraya kadar hiçbir sorun yok.
Yani örneğin birisi p.rnografik içerik yükledi, yasa bunu yasaklıyor, kapatmak zorundayız.
Bir sayfada bir kişiye hakaret var, yasa bunu engelliyor, kapatmak zorundayız.
Bir sitede kumar oynatılıyor, yasa bunu engelliyor, kapatmak zorundayız.
Sitede hack girişimi var, phishing var, kart bilgilerinin çalınması vb. durumlar var, bunlar yasa dışı, kapatmak zorundayız.
vb.. örnekler çoğalabilir. Yasa dışı olduğu şüphe götürmeyen konularda kapatma yapabiliriz.
Buraya kadar hiçbir sorun yok.
Ancak gelgelelim ki, bir site var, cep telefonu satışı yapıyor, "bunlar dolancırıcı telefon aldım gelmedi param gitti" vb. şikayetler geliyor. Siteye bakıyoruz, yasaya aykırı hiçbirşey yok, yani satış yapabilirler, bu yasa dışı değil. Hosting şirketi bu siteyi
kapatamaz arkadaşlar.
Belki rakip bir satıcı rapor ediyor, yalan yere dolandırıldığını söylüyor, bunları bilme şansımız yok. Kaldı ki yasa gereği bu konuda bir sorumluluğumuz da yok.
Hosting hizmetinin kapatılması hiçbir anlama gelmez, d.olandırıcı birisi varsa ortada, şuan hosting hizmetini kapatsak, şikayetvar'a ya da sağa sola yazamayacağınız bir yabancı şirketten hosting hizmeti alıp siteyi aktif hale getirmesi işini bilen bir webmaster için 15dk'yı geçmez. Sonra kimi nereye şikayet edeceksiniz?
Bu işin tek bir yolu vardır, dolandırılduysanız gider savcılığa şikayet edersiniz. Hosting şirketine şikayet etmezsiniz. Çünkü hosting şirketi bu konuda çaresizdir. Hostu kapatmak adamı sadece 15dk için engeller, üstüne üstlük adam kalkar haksız yere sitem kapatıldı diye dava da açabilir. Çok basit bir senaryo, 3-5 eşi dostu organize eder, "telefon alacaktım ama siteniz kapalıydı ben de vazgeçtim" diye maddi zarar tespiti yaptırır, sonra açar bir dava, hosting şirketi de işi bilmeyen savcılarla hakimlerle laf anlatacam diye o kadar işinin gücünün arasında uğraşır durur.
Hosting şirketi kim ki sitede d.olandırıcılık yapılıp yapılmadığına karar versin? Varsa bir d.olandırıcılık ya da yasa dışı bir durum, mahkeme zaten şirkete site kapatma kararını yolluyor, sonra şirket isterse kapatmasın
Bu konuda bilinçlenilmesi gerekli diye düşündüğüm için bu konuyu açtım.
Saygılarımla.