1-) Site hızında sonuç her zaman aynı şekilde çıkmıyor hocam. Birkaç kez üst üste test yapsanız birinde 60 puan birinde 70 puan alabilirsiniz.
2-) Sunucu ve script bazlı çalışma şart değil. SEO'cu arkadaş kendince düzenleme yapmış ve sonucu etkilemiş olabilir. Bunu anlamanın yolu hız puanı değil, altında çıkan uyarıya bakmak. Mesela der ki şu düzenlemeyi yaptım ve şu uyarıyı artık almıyoruz. Neticesinde de hızımız 60'tan 70'e çıkmaya başladı.
3-) En basitinden sayfada yüksek boyutlu bir resim varsa, boyutunu düşürdüğünüzde o sayfanın hızı artar. SEO'cu arkadaş ben resimleri optimize ettim ve hızı arttırdım diyebilir. Script ve sunucuya dokunmadan hız arttırmış da olur. SEO'cuyla sen bir şey yapmadın diye iddialaşmayın işinde sağlam biri çıkarsa sizden kaynaklı hataların listesini çıkarır koyar.

4-)Hızı optimize ettiğimizde sayfa bozuk geliyor diyen arkadaşlar var. CSS'ler sonradan geldiği için sayfa bozuk geliyor. Sonradan CSS'ler yüklendiği için düzeliyor. Ama böyle olmak zorunda değil. Siz "above the fold" kısmında yani sitenin ilk ekranda görünen kısmındaki kritik css'leri ayırır en başa koyarsınız. Onlar sonradan gelmediği için site bozuk gelmez. Sonradan yüklenen görseller için de görseller yüklenesiye kadar oraya bir bulanık alan bırakırsınız (Youtube-facebook-google böyle yapıyor) onlar da sonradan gelince siteki görüntüyü sağa sola kaydırmaz.
5-) Sağlıklı olmadığını söyleyen arkadaşlar olmuş. %100 sağlıklı olacak diye bir şey yok zaten. Olduğu kadar yapacağız işte. Önemli olan puandan ziyade uyarıları dikkate almak ve aksaklıkları yok etmek. Uyarılar üstünden gidince işin mantığını da kavrıyorsunuz zaten.