hackxien adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İçtiğinizin süt olduğuna emin misiniz? Eğer kutu süt içiyorsanız emin olun o süt değildir.En sağlıklı süt için köyde taze sıkılıp,kaynatılan sütü içiyorsanız o zaman süt içiyorum dersiniz.Mandıralar falan da hikaye söylemiş olayım.
En sağlıklı süt köyde taze sıkılıp kaynatılan süt değildir. Hatta kaynatılan süt, süt bile değildir.

Sütün sağlıklı olması için sağılmasından tutun hayvanın barındığı ahırlara, yediği yeme ve sütün beklediği yerlere kadar hepsinin steril olması lazım. Ben köyde steril bir ahır ömrümde hiç görmedim. Zaten bu yüzden kaynatıyorlar

Sütün bakterilerden arınması için 63 dereceye kadar ısıtılıp sonra olabildiğince hızlı şekilde soğutulması ve 5 derecede saklanması, nakliye edilmesi gerekir. 63 dereceyi geçersen bu sefer de sütün besin değeri kalmaz. Köyde süt aldığınızda nasıl temizlendiği belli olmayan kola şişesine koyup arabanın bagajında getiriyorlar. Kısacası köyde süt sağan hiç kimse süt için hiçbir hijyen adımını uygulamıyor. Yani süt konusunda köylü romantizmine gerek yok.

En güvenli süt bilinen markaların cam şişede satılan günlük sütleridir. Bunlardan da alıp evde yoğurt yaparak hangisinin daha iyi olduğunu test edebilirsiniz. İyi sütten güzel yoğurt olur. Çoğu günlük sütten yoğurt bile olmuyor. Keçi sütü bulabilirseniz besin değeri açısından inek sütüne göre çok daha sağlıklıdır.