Merhabalar,
Biz kendimiz el ile güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapmaktayız. Devlet zaman zaman teşvik verdiği söylense de aslında kısmen doğru kısmen yanlış.
Şöyle ki , sizin bahsettiğiniz aslında güneş enerjisi tarlaları oluyor. Bu tarlalarda da güneş enerjisini kurmak için ;
1-Marjinal arazi olmalı
2-Trafo'ya yakın olmalı
3-Kurmasını istediğiniz o trafo'da yer olmalı.
4- Bu onayı almanız için ortalama 16-17 kurumdan belge almanız lazım. Bunlarda ek maliyet oluyor.
5- Ben bir aralar bunun üstünde araştırmalar yaptığımda devlet watt'ını 0,10- 0,15 dolar cent'ten 10 yıl boyunca almayı garanti veriyor.
6-Birkaç kişi de şöyle birşey söylemişti, Güneş paneli tarlası kurduğunda o bölgeye yetmeli bu elektrik diye. Yani köy varsa o köye yetmeli veya bir kısmını karşılamalı diye ( doğrulunu bilmiyorum)
Siz eğer tarla kuracaksınız zaten bikaç sene bu evraklar ve arazi vs ile ilgileneceksiniz. Bu süreçte arazi büyüklüğü ve kurum masrafları ( tahminen 50-100K belki bulacak. Belki daha az belkide daha fazla. )
Güneş paneli tarlasında şöyle bir destek var : TKDK size arazinin konumu ve büyüklüğüne göre 500 Bin euro'ya kadar yatırım desteği veriyor. Buradan en etkileyici durum ise yapılan yatırımın geri ödemesi %40-45 seviyesinde. Yani %55-60lık bir yatırım desteği veriliyor.
50 Bin TL'lik yatırımı evinize yaptığınızı varsayalım :
Biz, kendimiz güneş panelleri yapıyoruz. Ortalama güneş panelleri ( akü, inverter hariç )6-7 yıllık bir fatura bedeline denk gelmeketedir. Akü ise maliyeti ucuzdur. Yani 7-12 yılda bir akü almanız gerekecek. Kimisi aküler için 10-15 yıl da diyor. Evinizde harcadağınız faturaya göre akü ve inverter gerekli olacaktır. Yani tahminen tüm herşey 7,5 - 8 yıllık bir elektrik faturasına bedel olacaktır.
Bizim sayfamızda bazı çalışmalarımız vardır.
Bakabilirsiniz.
Yine sormak istediğiniz bişey olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.